Снимка: БГНЕС

Това беше различна политическа промяна. 11 длъжностни лица са подали оставка или са били уволнени, докато Киев се опитва да се справи с корупцията в правителството.

Това накара някои политици в САЩ да призоват помощта за Украйна да бъде ограничена.

Президентът Володимир Зеленски се опитва бързо да възстанови общественото доверие, но обвиненията са сериозни и моментът е лош.

Няколко твърдения се появиха благодарение на Михайло Ткач, разследващ журналист за новинарския уебсайт "Украинска правда".

Наскоро той съобщи, че компанията на личен треньор на висш служител е получила милиони лири след пълномащабното нахлуване, както и история за заместник-началника на кабинета на президента Зеленски.

Кирило Тимошенко напусна два месеца след като Ткач съобщи, че е преместил семейството си в имението на известен предприемач. Журналистът публикува и кадри, на които се вижда как служителят кара скъпо Porsche в продължение на няколко месеца.

Тимошенко отрече да е направил нещо нередно.

"Доста често при депутати и чиновници, ако не е ясен източникът на парите им, записват активиге си на близки хора", обяснява Ткач, цитиран от BBC.

Михайло Ткач е разследващ журналист, който е докладвал за някои от предполагаемите случаи на корупция: "Това са признаци на непрозрачност във време, в което всяка стъпка на един чиновник трябва да е ясна за обществото."

Репортерът признава, че корупция съществува в много страни. Затова смята, че реакцията към нея е най-важна.

От нейната пекарна във Ворзел, близо до Киев, Ивана не е толкова впечатлена от обвиненията към нейното правителство, че плаща завишени цени на неизвестна фирма, министър, за който се твърди, че е приел подкуп на стойност $372 000, и влечението на служителите към скъпи коли.

"Не ми харесва", казва тя, докато съпругът й Вячеслав меси тесто в задната стая. "Би било по-добре тези пари да отидат за нещо добро за Украйна. Трябва да сменим всички тези политици, които са били там от много години. Те са свикнали с това. Това ги храни."

За Украйна получаването на милиарди долари военна, хуманитарна и финансова помощ носи отговорност и контрол.

Освен това увеличава вероятността парите да попаднат в грешни ръце.

"Говорим за съществуването на Украйна", казва Ткач. "Това не е обикновена година за страната ни. Така че мисля, че тази вълна от оставки, инициирана от президента, е важно признание и необходимо действие."

Откакто Украйна обяви независимост преди 31 години, корупцията измъчва обществените услуги и най-вече политиката.

През 2014 г. народна революция свали последното ориентирано към Москва правителство, защото хората искаха най-накрая да живеят при демокрация. Оттогава Украйна се опита да проведе поредица от реформи, особено провокирани от последвалата кампания на агресия на Русия срещу страната. Промяната се смяташе за съществена за осигуряване на постоянната подкрепа на Запада.

След това бяха създадени нови антикорупционни агенции, заедно с нови системи за държавни разходи, нова полиция и политиците бяха принудени да разкрият богатството си - често с насълзени очи.

"Искахме резултати", казва Ярослав Юрчишин пред BBC. Той е депутат и зам.-шеф на антикорупционната комисия в парламента. "Да, имаме остатъци от корупцията в миналото, но поне сега не мълчим за това. Следващата спирка ще бъде превенцията."

Юрчишин вярва, че няма по-добро време да се разкрият грешките на министрите, дори когато западната помощ е изложена на риск.

"Западните партньори разбират, че имаме две войни", казва той. "Първата е срещу Русия, след това е нашата вътрешна война за бъдещето на Украйна."

Преди пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г. западните съюзници като Европейския съюз и САЩ не бяха доволни от темпото на усилията на Киев за борба с корупцията.

Въпреки че не е ясно какви ще бъдат политическите щети от обвиненията от 2023 г. за президента Зеленски, неговият отговор на тях този път беше описан като "бърз и решителен" от САЩ.

Тъй като се очаква да излязат още обвинения, той ще се надява, че други поддръжници се чувстват същото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase