Снимка: архив, БГНЕС

Руските окупационни сили и украинските войски отново водят ожесточени боеве около градовете на фронтовата линия Бахмут и Авдеевка в Източна Украйна, предаде ДПА, като се позова на съобщение на украинския генерален щаб в Киев.

Още по темата
Според съобщението руските атаки са били отблъснати с големи загуби.

Като част от усилията си да превземе цялата Донецка област, руската армия атакува, "без да се съобразява със собствените си загуби", се казва в съобщението.

Няма потвърждение от независим източник на тази информация, отбелязва ДПА.

Междувременно руските военни съобщават за засилване на боевете в централната Запорожка област.

След настъплението на руски части през последните дни се наблюдава прегрупиране и препозициониране на части от украинска страна, предаде ТАСС.

Междувременно украинският министър на отбраната Олексий Резников категорично отхвърли разпространената в някои медии информация, че неговото ведомство е купувало продоволствия за армията на силно завишени цени, предаде ДПА.

"Изглежда, че най-очевидната цел е опит да се подкопае доверието в министерството на отбраната в много важен момент", написа той във "Фейсбук".

Резников допълни, че обвиненията не почиват на факти и обеща пълна прозрачност при разследването.

Той обясни появилата се информация, че Украйна закупува храни за армията на завишени цени, с техническа грешка при изписването на единични бройки и килограми.

"Всъщност това е често срещана техническа грешка, допускана от доставчика, който е искал да напише цената на яйцата в килограми, а не на брой", посочи министърът.

Това обяснява трикратно по-високата цента на въпросния продукт в сравнение с тази в търговските вериги в Киев, допълни той.

До повишаване на цените водят и транспортните разходи, включващи и рисковете от доставки в близост до фронта, подчерта Резников.  По думите му предвидените средства за дневната дажба на един войник възлизат на малко под 3,7 долара.

Според него увеличението на разходите от миналата година възлиза на 21,5 процента, което е под официалното равнище на инфлацията от 26,6 процента.

Преди дни украинският вестник "Огледало на седмицата" (Zn.Ua) публикува информация за цените на военни поръчки, която предизвика вълнение в Украйна, смятана за една от най-корумпираните страни в Европа.

Тогава отговорните органи потвърдиха, че вече са започнали разследвания на покупки на стойност около 325,9 милиона долара.

Украйна отблъсква руските сили от близо 11 месеца. Финансирането на военните разходи зависи до голяма степен от парите на Запада, отбелязва ДПА.
(БТА, Светослав Танчев, Николай Велев)

 

Коментари Напиши коментар

239

Юда

преди 1 седмица

Краят идва:))) Както се казва - всяко начало си има край. И всеки рай и той си има край. :)))

238

Юда

преди 1 седмица

До бай дрън. Дрънкай Дрънкай. Края ***:))) Те кошерите с пчели се броят на пролет тъй като не се знае ако ги преброи есента, колко от тях ще изкарат зимата. Тавариш. А сига:) затаи дъх-най интересно тепърва предстои:)))

237

Бай Дрън

преди 1 седмица

Ъъъ...аз ли нещо не схващам, но толкова ли бяха силиците на химарсите, дето трябваше вече да са в Крим и околностите? Укроармията отблъсквала руснаците 11 месеца. Доколкото помня, Зе почваше офанзива август и до Нова година трябваше да е в Крим. Срам за западното оръжие, дето пак взе да дава фира и укроармията да отстъпва ли отстъпва. Добре, че руската армия се оттегли сама от десния бряг на Днепър без да я гонят, че да има с какво да запълвате пропагандните статии.