Снимка: архив, БГНЕС

Русия вече изпитва недостиг на високоточно оръжие и започна да използва в Украйна и неуправляеми ракети, които дават големи отклонения. Безсилна ли е срещу тях украинската противовъздушна отбрана?

Най-малко 45 души загинаха, след като ракета удари жилищна сграда в украинския град Днепър. Украинските военни заявиха, че атаката е била извършена с руска крилата ракета Х-22. Москва отрече причастността си към нападението.

Още по темата
По данни на украинската армия сред ракетите, използвани от Русия, има и такива, срещу които украинската противовъздушна отбрана (ПВО) е безсилна. Какво може да помогне на Украйна в борбата с руските ракетни атаки и как обикновените украинци могат да се опазят от тях обяснява пред Дойче веле летецът инструктор и полковник от запаса на украинските въоръжени сили Роман Свитан.

Променя ли се тактиката на руските ракетни удари?

Напоследък руската армия изпитва глад за снаряди и ракети, което си личи и по намалялата интензивност на руския обстрел на фронта. Те вече посягат на т.нар. неприкосновен запас от стратегическия резерв. За да изтощят украинската ПВО, напоследък руските войски започнаха да използват и зенитни ракетни комплекси С-300 и С-400, за да поразят точно тези обекти, чието разположение са разузнали. Същевременно започнаха и все по-често да използват неуправляемите ракети Х-22, казва Свитан.

Той обяснява, че Х-22 са свръхзвукови крилати противокорабни ракети с ниска точност. Ако не се използват срещу кораби, ги наричат ракети на терористичната заплаха. Кръговото им отклонение е 300 м, но вероятността ракетата да попадне в зададения кръг е само 50 процента. Останалите 50 процента предполагат ракетата да попадне в кръг с диаметър два километра. Нейните тактико-технически данни са настроени така. Обичайно нейни цели би трябвало да бъдат големите самолетоносачи. Х-22 е била замислена като тактическо ядрено оръжие, за което точността не е толкова важна. Използването на това оръжие по начина, който виждаме сега, е терористичен акт.

Със средствата за отбрана, с които Украйна разполага, тя не може да сваля ракетите Х-22. Скоростта на тези ракети е много висока, украинските зенитно-ракетни комплекси не могат да ги прихванат, защото не успяват да реагират своевременно. Този вид ракети могат да бъдат прехванати с комплексите "Пейтриът", но засега не е известно какви комплекси ще  бъдат предоставени на Украйна от западните държави. Срещу Х-22 може да се използва и зенитно-ракетният комплекс SAMP-T. Но докато Украйна не получи такива комплекси, Х-22 остават проблем, посочва Свитан.

Запитан за серия взривове в Киев и в Киевска област, при което не е имало обявяването на въздушна тревога и дали това също ли са били руски ракети, които украинската ПВО не е успяла да „види", Свитан казва, че както е съобщил Генералният щаб на украинската армия, това са били ракети от С-300 или С-400. Те са предназначени за унищожаването на въздушни цели, но заради ракетния глад Русия е започнала да ги използва за поразяването на наземни цели. Обсегът им не е голям, но скоростта им е много висока - над два пъти скоростта на звука.

Освен това тези ракети се движат по балистична траектория. Заради високата скорост украинските локатори не могат да ги засекат и затова не могат да реагират бързо, не успяват да обявят въздушна тревога.

С-300 и С-400 са голям проблем за украинските гранични градове и тези близо до фронта. Ракетите от С-300 летят на разстояние 100 километра, а от С-400 могат да поразяват цели на разстояние до 250 километра. Русия би могла да ги използва и от територията на Беларус, и от своя територия. Респективно всички украински градове, които са на до 250 км от границата, могат да попаднат под техните удари, казва Свитан.

Запитан как би могло да изглежда противодействието срещу тях, той посочва, че и в това отношение роля могат да изиграят най-новите зенитно-ракетни комплекси, каквито Украйна още няма - по-конкретно отново "Пейтриът" и SAMP-T, каквито са обещани на Украйна. При това Украйна има нужда от по-голям брой от тях - няколко десетки SAMP-T или няколко батареи "Пейтриът".

Има и още един вариант, казва Свитан - да бъдат унищожени пусковите установки на територията на Русия и на Беларус, „но ние не разполагаме с далекобойни ракети за целта. Имаме нужда от ATACMS, за да се опазим от С-300 и С-400. Би помогнало и унищожаването на заводите за производство на пускови установки и на въпросните ракети. За това са нужни ракети от типа "Томахоук", които могат да прелитат 2000 километра. За защитата от ракетите С-300 и С-400 зависим от нашите международни партньори“, казва Свитан.

Тези ракети са много опасни за хората - защитата от тях е възможна само в солидни железобетонни укрития. При положение, че няма предупреждение обаче, най-добрият начин да се спасиш от тези ракети сега е да заминеш за Европа или за тази част от територията на Украйна, която е отдалечена на повече от 250 км от границата или от фронта, казва още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase