Снимка: Getty Images

Американското правителство ще обяви руската частна военна кампания "Вагнер" за транснационална престъпна организация, съобщи говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от агенциите.

Това определение ще позволи на САЩ и другите страни да ограничат международния бизнес на наемническата армия и международната й мрежа от поддръжници.

Следващата седмица американското правителство ще наложи конкретни санкции срещу Групата "Вагнер", посочи Кърби. Той не уточни какви ще бъдат те.

"Вагнер" е престъпна организация, отговорна за зверства и нарушения на човешки права в Украйна и по света, заяви Кърби и добави, че има нарастващо съперничество между "Вагнер", руската армия и руски министерства. Вашингтон вижда напрежение например между частната военна компания и руското министерство на отбраната, заяви той.

Кърби допълни, че през последните седмици "Вагнер" са получили доставка на оръжие и от Северна Корея.

На 18 ноември по думите му от Русия за КНДР е заминал влак, който е бил натоварен в Северна Корея и на следващия ден се е върнал в Русия. Има визуални доказателства за това, добави той. Предполага се, че ще има още доставки на оръжие от КНДР.

Групата "Вагнер" се притежава от Евгений Пригожин, доверено лице на руския президент Владимир Путин. В Украйна понастоящем в редовете на частната армия воюват около 50 000 бойци, каза Кърби. По думите му сред тях има 10 000 наемници и 40 000 затворници.

"Най-накрая ЧВК "Вагнер" и американците са колеги. От сега нататък нашите отношения могат да се нарекат "конфликт между престъпни кланове", реагира иронично Пригожин на новината снощи.

Наскоро той се похвали, че дори купува американско оръжие въпреки санкциите, наложени срещу Русия заради войната в Украйна./БТА, Владимир Сахатчиев
 

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 2 месеца

С изключение на ФАЩ другите може да не ги смятаме за такива.

54

баба мара

преди 2 месеца

каква е разликата между вагнер и морските тюлени

53

Анонимен

преди 2 месеца

Каквото и да обявяват САЩ, времето им изтича.