Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова западните съюзници по-бързо да доставят на страната му танкове и средства за противовъздушна отбрана, за да се отнеме на Русия възможността да извършва нападения. В реч пред участниците в Световния икономически форум в Давос Зеленски обвини Москва в износ на терор, предаде БНР.

Още по темата
Президентът на Украйна Володимир Зеленски възложи на тайните служби разследването на причините за вчерашната катастрофа на хеликоптер, при която загинаха 16 души, а 30 бяха ранени. В късното си видеообръщение Зеленски съобщи, че ръководството на украинското вътрешно министерство ще бъде поето временно от началника на полицията Игор Климeнко. Сред загиналите при катастрофата бяха министърът Денис Монастирски, заместникът му Евген Енин и секретарят на ведомството Юрий Лубкович.

Причината за катастрофата остава неизвестна, но пред Световния икономически форум в Давос президентът Зеленски каза, че трагедията е следствие от войната. Той използва видеообръщението си, за да призове съюзниците бързо да изпратят повече оръжия преди нови руски офанзиви.

Думите му бяха изтълкувани като молба Германия да побърза с доставката на танковете „Леопард“. Съобщава се, че Берлин не желае да изпрати таква танкове, освен ако САЩ не се ангажират да предоставят свои собствени бойни танкове "Ейбрамс". Великобритания наскоро също обеща да изпрати свои танкове в Киев. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че страните-членки ще се срещнат в петък, за да обсъдят какво военно оборудване може да бъде изпратено в Киев.

В изявлението си пред форума в Давос Володимир Зеленски каза още, че на юг и север контролът е в украинските сили и обясни защо положението на фронтовата линия изглежда патово.

„Войната действително се забавя. Има разбираеми обстоятелства за това. Всички се изморяват – природата, хората и, слава Богу, врагът също. В източната част на Украйна ежедневно продължават ожесточените боеве. Много е важно , че сме силни не само на изток, където действително е горещо“, каза Зеленски.
 

Коментари Напиши коментар

354

реалист

преди 2 месеца

Патово?!!! Е нали ги бяхте насмели руснаците?!!!

353

Анонимен

преди 2 месеца

До ЗЕЛЬО, Ако върнат териториите , които са откраднали от Русия, Украйна ще има 0(НУЛА) квадратни метра земя, просто защото е руска земя! Както каза един американски военен, "ако не се унищожи изцяло Украйна, в бъдеще , ще се превърне в раково образование за Европа" и директно каза, че Русия трябва да превземе или унищожи Украйна и не остане нищо от нея.

352

Анонимен

преди 2 месеца

До ЗЕЛЬОТо ако върнат териториите , които са откраднали от Русия, Украйна ще има 0(НУЛА) квадратни метра земя, просто защото е руска земя! Както каза един американски военен, "ако не се унищожи изцяло Украйна, в бъдеще , ще се превърне в раково образование за Европа".