Докато Андрей Медведев бяга към отдалечената руско-норвежка граница, той чува ръмжащите кучета зад гърба си. Това означаваше, че мъжете, които го преследваха, се приближаваха. Но границата, и западният свят, бяха наблизо.

Два месеца по-рано 26-годишният войник от "Вагнер" дезертира. Той беше на път да стане първият от техните войски, дезертирал на Запад.

Основана през 2014 г. "Вагнер" се управлява от бизнесмена Евгений Пригожин. Смята се, че съставлява около 10% от руските сили в Украйна и е провеждала операции в Сирия, Либия и Мали.

Още по темата

Групата и нейните често нехуманни методи вече са международно известни. Но информацията за това как функционира и как се финансира остава зад булото на тайна. Бягството на Медведев може да позволи на офицери от западното разузнаване да разкъсат това було.

Не е ясно защо той е избрал да избяга през Норвегия. Замръзналата тундра, където Русия среща НАТО, е един от най-строго охраняваните гранични региони в света. Стражевите кули, оборудвани с войници, имат силни прожектори, за да пробият зимния арктически мрак. Екипи от двете страни организират редовни патрули.

Но във видео, публикувано от руската правозащитна група Gulagu.net, бившият командир на "Вагнер" си спомня как се е промъкнал покрай тези наблюдателни кули. През цялото време, твърди той, руските войски, които го преследвали, се приближавали.

Около 2 сутринта местно време в петък Медведев казва, че най-накрая се е прехвърлил през бодливата тел, охраняваща норвежката граница. Докато се изкачвал, разказва той, чул кучета зад себе си. И когато прожекторите от охранителните кули го забелязали, пронизителното свистене на руски куршуми преминало покрай него.

След като се промъкнал покрай жицата, Медведев хукнал към норвежката гора, с надеждата да намери някой, който да му помогне. Движейки се през нея, Медведев казва, че е видял светлини от малко селище в далечината - на около два километра. Той хукнал към нея.

Войникът на "Вагнер" бил твърде уплашен да погледне зад себе си, казва той, уплашен от кучетата, които го преследвали, тъй като те също преминали през оградата.

Той почукал на първата врата, пред която попаднал. След като умолявал местните жители на развален английски да се обадят на властите, той е задържан от норвежката гранична охрана. Неговият път - от войник в бруталната инвазия на Русия в Украйна до относителната безопасност на Запада - приключи.

Преди пристигането си и бягството от Украйна Медведев не е живял особено необичаен живот.

След като служи за кратък период в руската армия, както почти всички 18-годишни, той бил арестуван за кратък период от време около 2017 г., казва основателят на Gulagu.net Владимир Осечкин пред BBC. Престъплението му не е известно, въпреки че някои доклади казват, че е кражба.

Но насилственото нахлуване на Русия в Украйна променя живота му.

Докато конфликтът наближавал задънена улица и Русия се опитвала да запълни празнините, създадени от увеличаващите се жертви, групата Вагнер започна да набира много хора.

Медведев, вероятно подбуден от перспективата за стабилна заплата, подписва четиримесечен договор на 6 юли до 6 ноември. Съобщава се, че новобранците на "Вагнер" получават около 10 000 долара на месец, много повече от стандартната руска заплата.

Като човек с предишен военен опит Медведев е назначен за командир на част в района на Източен Донбас.

Осечкин казва пред BBB, че "Вагнер" е доставял на Медведев около 30-40 войници седмично, много от които осъдени, вербувани от руски затвори.

Голяма част от най-интензивните боеве в Украйна през последните шест месеца се водят в Донбас и се смята, че "Вагнер" е силно замесен в две от най-кървавите битки - в Соледар и Бахмут.

Адвокатът на Медведев в Норвегия, Бринюлф Риснес, казва пред BBC, че Медведев е бил свидетел на множество военни престъпления - включително е видял как "дезертьори биват екзекутирани" от службата за вътрешна сигурност на групата Вагнер.

Осечкин казва, че Медведев е решил да напусне "Вагнер", след като е станал свидетел на "терористичните методи" на групата.

"Той ми даде показания за това, което е видял във войната и как специалните части на групата "Вагнер" убиват руснаци, които не искат да се бият срещу Украйна", допълва той.

През ноември 2022 г. на Медведев беше съобщено, че въпреки завършването на четиримесечния му договор, групата е решила едностранно да удължи службата му. Не е ясно за колко време. Това изглежда е последната капка, която прелива чашата за Медведев. "Накратко той се чувства предаден и е искал да напусне възможно най-скоро", казва Риснес пред BBC.

След като бяга от Украйна и се завърна в Русия, Медведев влезе в център за вербуване на "Вагнер" в руския град Санкт Петербург, където връща военните си атрибути. Това изглежда е привлякло вниманието на групата.

"Когато той напусна "Вагнер", Службата за сигурност на "Вагнер" направи много неща, за да го открие и той беше изложен на риск да бъде убит", твърди Осечкин.Тъй като агентите по сигурността го издирваха, Медведев е принуден да се укрие, за да избегне бруталното възмездие, което беше видял как групата налага на дезертьори в Украйна.

Точно в този момент той се обръща за помощ към Gulagu.net – организация за правата на човека в изгнание.

"Когато имаше риск да умре, неговият приятел написа писмо до Gulagu.net и до мен, за да помогнем за спасяването на живота на Андрей", добавя Осечкин. Тогава направихме всичко възможно, за да му помогнем да напусне Русия.

След като се опита два пъти да премине във Финландия, Медведев пътува до далечния север на Русия и преминава през норвежката граница.

Когато историята се разпространи в понеделник, шефът на "Вагнер" Пригожин излезе със саркастично изявление, в което се твърди, че Медведев е норвежки гражданин, който е ръководил несъществуващо звено от скандинавската нация.

Снимка на паспорта на Медведев, споделена с BBC, показва, че той наистина е руски гражданин от село в централната провинция Томск.

Риснес казва пред BBC, че смята, че бившият наемник е взел някои доказателства за военни престъпления със себе си в Норвегия и че възнамерява да сподели информацията си с групи, разследващи военни престъпления.

Въпреки че стойността на показанията на Медведев може да се окаже ценна за бъдещите разследващи военни престъпления, вероятно западните шпиони са наистина развълнувани да се сдобият с наемника.

Неговият опит и участието му в кървавата инвазия на Русия биха могли да помогнат да се хвърли светлина върху операциите на групата по света.

Но засега Медведев остава в ареста в района на Осло, чакайки да чуе резултата от молбата си за убежище - далеч от конфликта, който промени живота му и изстреля името му в заглавията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase