"Мисля, че са невъзможни преговори за мир с Русия. Русия е готова да заложи всичко в тази война, те биха искали да имат военен парад в Киев, да покажат на цял свят, че тук имат такава военна сила да нахлуят във всяка държава, дори най-големите в Европа. Преговорите за мир са мит. Те са само възможност за Русия да получи повече време, да подкопае санкциите и това е," каза в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова Ярослав Божко, представител на движението за гражданска съпротива в Украйна "Жълта лента". Той беше един от представителите на Украйна, поканен в ЕП за получаване на Наградата Сахаров в края на 2022 година. Награзата Сахаров на ЕП е на-голямата награда в ЕС за защита на правата на човека и свободата на словото.  С наградата в края на 2022 година беше удостоен украинският народ заради смелостта му.

Божко свърза края на войната с промяна на политическата ситуация в Русия.

"Според мен краят на тази война ще означава промяна на политическата ситуация в Русия, промяна на смисъла на живота на политиците, които ще разберат, че е трудно да победиш, ако си агресор. Докато няма такова разбиране от страна на Русия, сигнал, че са готови да променят политиката си - така, както Съветският съюз в края промени своята, изтегляйки военните си от Афганистан и започвайки демократизация, докато не получим такива сигнали - нямаме никакви съмнения, че Русия е империалистична държава, която би предизвикала нова война в Украйна, Грузия, Молдова или другаде," каза Ярослав Божко, който преди войната е бил политически анализатор.
"Имаме три хиляди активисти в над 20 или 30 населени места в южните и източните окупирани територии на Украйна. Относно процента убити – не знаем все още, защото много от информацията се крие от руснаците и те не представят надеждна статистика дори и да изнесат някакви данни", заяви гостът в предаването "Брюксел 1".

"Бях в Херсон, когато бе освободен. Хората нямат нормален достъп до вода. Нямат нормален достъп до електричество в много населени места. Запорожката атомна централа е спряна, не произвежда електричество, нито за Украйна, нито за окупираните части на Украйна. Хуманитарната ситуация в тази територия е много тежка", разказва събеседникът на Милена Милотинова.

По отношение на най-страшната картина, която е видял по време на войната, Ярослав Божко разказа:

"Не е картина, а история – за един човек от нашето движение с блокирани профили в Whatsapp, Signal и други. Считахме го за отвлечен, но след окупацията в Херсон знаем, че е бил убит преди половин година. Това ми помогна да осъзная колко е кратък животът, колко евтин е човешкият живот във война. Колко прозаичен е ... Това беше 29-годишен човек, чието име няма да спомена, защото има семейство в окупираните територии, но това ми даде да разбера, че войната е много трудно време", казва Божко.

Според него Наградата Сахаров е знак.

"Мисля, че е знак за всички ни, че времената се менят, че само военна сила и пари не стигат, за да победиш. Трябва да бъдеш етичен, за да победиш. Трябва да бъдеш отдаден на по-висши ценности, за да победиш. Наградата подчертава тази идея, че можеш да победиш само ако имаш нещо по-голямо, по-висше от себе си и своя живот", коментира Ярослав Божко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase