Снимка: архив, БГНЕС

САЩ смятат, че ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин се интересува от поемането на контрола върху добивите на сол и гипс от мините край контролирания от Украйна град Бахмут, заяви служител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
Има индикации, че "обсесията" на Пригожин от Бахмут е материално мотивирана, отбеляза американският представител.

САЩ и преди са обвинявали руските наемници в това, че експлоатират природните ресурси в Централноафриканската република, Мали, Судан и на други места, за да подпомогнат финансирането на войната на Москва в Украйна. Русия категорично отхвърля тези твърдения.

Пригожин, който е санкциониран от западните държави заради ролята му във "Вагнер", вчера се сбогува с първата група руски затворници, които бяха амнистирани и освободени, след като са се съгласили да се бият в Украйна. Той ги призова да избягват изкушението да убиват, когато се върнат в цивилния живот.

Според представителят на Белия дом компанията "Вагнер", която разполага с близо 50 000 наемници, е загубила над 4100 души в Украйна, като 1000 от тях са били убити в края на ноември и началото на декември в близост до Бахмут. Ранените военни от "Вагнер" са около 10 000.

В края на миналия месец Белият дом каза, че компанията "Вагнер" е приела военна пратка от Северна Корея в помощ на руските сили в Украйна.
(БТА, Николай Велев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase