Снимка: БГНЕС

В навечерието на Нова година в част от гората по протежение на североизточната граница с Русия част от украинските сили за териториална отбрана стоеше на пост в окопите си.

Най-високопоставените служители на отбраната на Украйна казаха, че вярват, че Русия ще опита второ нахлуване от север през следващите няколко месеца, използвайки войски, които са тренирали през последните три месеца, след като са били мобилизирани през октомври. Но украинските сили, защитаващи границата, казват, че руснаците няма да могат да пробият, както направиха през февруари, когато Сумска област нямаше отбранителни линии.

"Координатите на всички пътища са известни и веднага щом руските сили стъпят там - "Бам", казва 52-годишният командир Андрий, използвайки ръцете си, за да покаже боеприпаси, удрящи цел. "След това има блата и там ще започнем с мините."

През нощта украинските отбранителни сили са сами в горите и полетата. Мракът е непрогледен и тих. Районът се смяташе за отдалечен преди войната, но сега, казват те, само шепа жители са останали в близките села. Между техните позиции и руските сили на няколко километра има някои гори, блата и няколко магистрали, така че те трябва да се слеят със заобикалящата ги среда колкото е възможно повече. Тези, които патрулират, могат да бъдат разпознати само от слабата лунна светлина, леко отразена от снега върху околните полета.

Онези, които не са на служба, седяха под земята, подготвяйки се да посрещнат Нова година в ярко осветена кухня в стил дървена кабина, една от няколкото, които построиха, след като бяха разположени по североизточната граница преди четири месеца. Встрани от зигзагообразните, дълбоки метри кални коридори на окопите имаше и няколко спални помещения и дори сауна.

Тези изолирани позиции не носят бойния статус на източните и южните региони на Украйна, като Бахмут, но значението им не бива да се подценява. Те представляват първата отбранителна линия, ако Русия реши да нахлуе отново от север и успехът им може да определи не само съдбата на Сумска област.

По време на февруарската инвазия руските сили пробиха на няколко места по северната граница с намерението да обкръжат и окупират столицата на Украйна, Киев, и по този начин да завземат контрола над центъра на властта.

Частите за териториална отбрана на Суми бяха признати от западни военни експерти и похвалени няколко пъти от президента на Украйна Володимир Зеленски за осуетяване на опитите на Русия да установят коридори за доставки от Русия през Суми до Източен Киев – по този начин техните действия допринесоха за спасяването на централното командване в капитал.

Видеозаписи от март показват членове на тези части, някои в цивилни дрехи и оборудвани с малко бронежилетки и няколко пушки, да унищожават руски танкове и да вземат руски войници като пленници. Двама мъже, участващи в отбраната на Суми, казаха, че на 50-те професионални сили, които са били в регионалната столица на 24 февруари, е било наредено да отидат в друга зона същата вечер, оставяйки тях и около 400 други необучени граждани да защитават града.

Частите за териториална отбрана на Украйна се състоят от хора, които доброволно са взели оръжие, мнозинството от които са го направили в деня на нахлуването на Русия или малко след това. Някои от тях имат предишен военен опит, а други не.

Северната фронтова линия на Украйна е статична, откакто руснаците бяха изтласкани през пролетта. Руснаците периодично обстрелват граничните райони "само за да изплашат" украинските сили, а не като част от натрупването на нова офанзива, казват мъжете.

И министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников, и главнокомандващият на нейните въоръжени сили Валерий Залужний посочиха февруари като възможен период за опит за повторно нахлуване. Въпреки това началникът на военното разузнаване на страната Кирило Буданов каза, че заплахата от второ северно нашествие е малка, но възможна.

В скорошно интервю за New York Times Буданов описа придвижването на руското оборудване в района като "кампания за дезинформация" за отвличане на украинските сили от битките на изток. Той каза, че неговият разузнавателен орган все още не е открил типа офанзивни единици, необходими за нахлуване в граничните райони с Русия и Беларус.

Говорителите на Буданов и на министерството на отбраната не отговориха на въпросите защо двамата имат различни оценки.

Сергий, който защитаваше град Суми до пристигането на редовната армия през април, каза, че сега в региона има мини, отбранителни линии, войски и оборудване, докато миналия февруари не е имало почти нищо, така че би било нелогично руснаците да опитат отново. "Но те не трябва да следват логиката, както знаем", казва Сергий пред The Guardian.

В навечерието на Нова година Русия изстреля бараж от ракети и дронове през целия ден и нощ, насочени към Киев и други големи градове, убивайки най-малко един човек и сериозно ранявайки повече от дузина други. Русия също е обстрелвала граничния район в Суми почти 120 пъти, според генералния щаб на Украйна. За щастие на мъжете, позицията им оцеля невредима.

В кухнята на окопите мъжете описват кои са били преди войната – учител в спортен колеж, търговец на цимент, предприемач, академик.

За някои са минали девет месеца, откакто за последно са видели семействата си. Въпреки че са се мобилизирали доброволно, те са длъжни да останат до края на войната или това ще се счита за дезертьорство. Те получават отпуск само при тежки семейни обстоятелства.

Превърнали са се в нещо като собствено семейство – с различни окопи готвят и често се канят на вечеря. За нова година роднините на един мъж изпратиха торта в пощата в село на юг от тях. Двама души отговаряха за готвенето и бяха купили дръвче, което украсяваха, а други играеха на дров.

Но тяхната близост с руските сили беше трудно да се забрави напълно, въпреки празничния дух. Ден след като са пристигнали на позицията си през лятото, те са били обстрелвани 136 пъти.

"Ако имахме оръжията, просто щяхме да ги довършим", казва Андрий. "Просто искаме това да свърши."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase