Снимка: БГНЕС/EPA

Агенти от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) извършват днес обиски в манастир от Мукачевската епархия на Украинската православна църква (УПЦ), съобщи ведомството.

Службата не посочва за кой манастир става дума, но според украински медии това е девическият манастир "Св. св. Кирил и Методий" в село Драчино, Закарпатска област, предаде ТАСС.

СБУ посочи в Телеграм, че обискира обекта съвместно със служители от патрулната полиция и Военната служба за правен ред "в рамките на системното противодействие срещу вредителската дейност на руските специални служби в Украйна".

Агентите оглеждат територията и помещенията на манастира по-специално в търсене на забранени предмети и проверяват дали лицата, намиращи се в района, не са замесени в противоправна дейност.

В последно време украинските правоохранители проведоха серия обиски в храмовете на УПЦ. СБУ съобщи, че е открила в тях "проруска литература и милиони в брой", също и "материали, отричащи съществуването на Украйна". На 13 ноември СБУ образува дело, след като в столичната Киево-Печерска лавра - исторически хилядолетен манастир, бяха изпълнени песнопения за Русия./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase