Снимка: БГНЕС/EPA

Агенти от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) извършват днес обиски в манастир от Мукачевската епархия на Украинската православна църква (УПЦ), съобщи ведомството.

Службата не посочва за кой манастир става дума, но според украински медии това е девическият манастир "Св. св. Кирил и Методий" в село Драчино, Закарпатска област, предаде ТАСС.

СБУ посочи в Телеграм, че обискира обекта съвместно със служители от патрулната полиция и Военната служба за правен ред "в рамките на системното противодействие срещу вредителската дейност на руските специални служби в Украйна".

Агентите оглеждат територията и помещенията на манастира по-специално в търсене на забранени предмети и проверяват дали лицата, намиращи се в района, не са замесени в противоправна дейност.

В последно време украинските правоохранители проведоха серия обиски в храмовете на УПЦ. СБУ съобщи, че е открила в тях "проруска литература и милиони в брой", също и "материали, отричащи съществуването на Украйна". На 13 ноември СБУ образува дело, след като в столичната Киево-Печерска лавра - исторически хилядолетен манастир, бяха изпълнени песнопения за Русия./БТА

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 2 месеца

Пише се висша форма а не виша форма както и не се пише више образование , ами висше образование бе сорросоидче недонаучено. От къде ви намират такива

37

Анонимен

преди 2 месеца

Името на селото и на манастира е българско бе хора.

36

(-_-)

преди 2 месеца

Абе, нали имаше война? Какво стана? Значи като запукаха укро-фашагите и всичкото медия мълчи, а ония като се настанят някъде, където няма никой - героична победа.. Ейй, ама то скоро всичко ще излезе наяве!