Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгневи Украйна с изказването си, че от началото на руската агресия страната е дала 120 000 жертви.

Наложи се видеото и писменото ѝ изявление да бъдат коригирани, предава кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

Думите ѝ за над 20 000 убити в Украйна цивилни и над 100 000 военни предизвикаха учудване. На изказването реагира Сергей Никифоров - представител на украинския президент Володимир Зеленски. Той заяви, че информацията за загубите на въоръжените сили на Киев е чувствителен въпрос и че тя може да бъде огласявана само от главнокомандващия, министъра на отбраната или държавния глава.

Става дума за жертви - и убити, и ранени, уточни в "Туитър" говорителят на Комисията Дана Спинант.

Последната статистика, изтекла официално от украинска страна, датира от юни месец. Тогава Олексий Арестович, съветник на президента Зеленски, обяви, че при 37 000 загинали руснаци в бой за родината са паднали 10 000 украински войници, като в началото на войната са били убивани по 100 на ден.

Малко по-късно анонимен член на руската хакерска група RaHDIt обяви пред РИА Новости, че загубите на Украйна възлизат на поне 50-70 хиляди убити.

"Загубите на украинската армия наистина са много големи, много по-високи от това, което официално декларира президентската канцелария, официално декларират украинските политици... Силно подценени, явно не са 10 хиляди, там наистина имат поне 50-70 хиляди невъзвратими загуби", настоя той.

Коментари Напиши коментар

82

Анонимен

преди 1 месец

запАдналите политици казвам истината само без да искат

81

Чичо

преди 1 месец

Каквито и да са загубите на Украйна това не променя факта, че фашистка росия беше спряна и е бита по всички фронтове. Пикайте газ тролчета копекини.

80

Анонимен

преди 1 месец

До Големи Загуби Маниаците за "Нов световен" начело със САЩ не са в Кремъл, а в Белия дом. Не Кремъл обгражда с враждебни марионетни правителства САЩ. И инсталира стратегически оръжия по границата им. Нито руши тяхна инфраструктура в неутрални води. Само в полетата между Херсон и Николаев укрите за ден похарчиха 1200 човека в началото на септември. При всяка атака там даваха по най-малко 80трупа. 10 към 1 е отношението на жертвите според независими източници.