Снимка: БГНЕС

Съединените щати призовават своите съюзници от Европа да заемат по-твърда позиция спрямо Китай, за да се противопоставят на предизвикателствата, отправени от Пекин, съобщава "Файненшъл таймс".

Анонимен източник, запознат с въпроса, сподели, че Вашингтон използва политиките си за подпомагане на Украйна като лост, за да получи повече подкрепа за своя подход по отношение на Индо-Тихоокеанския регион.

"Изместването от страна на американците по този въпрос е забележимо. Пределно ясно е, че те са решили, че сега е моментът да продължат по този въпрос", отбеляза и друг източник.

Независимо от това обаче определени европейски държави не изглеждат склонни да съгласуват напълно позицията си спрямо Китай с тази на САЩ. Някои официални лица пък изразиха опасения, че разговорите по този въпрос могат да отвлекат вниманието от по-неотложния проблем в момента, а именно войната в Украйна.

Преди седмица шефът на НАТО предупреди западните страни да внимават да не създават нови зависимости към Китай в опит да се откъснат от руските енергийни доставки на фона на войната на Москва срещу Киев.

Още по темата
Виждаме нарастващи усилия от страна на Китай да контролира нашата критична инфраструктура, веригите за доставки и ключовите ни индустриални сектори, посочи тогава той и допълни, че не бива "да даваме на авторитарните режими никакъв шанс да се възползват от нашата уязвимост".

Очевидно имайки предвид Китай, няколко дни по-късно той отново заяви, че държавите членки на НАТО трябва да оценят зависимостта си от стоки, които си набавят от автократични режими, различни от Русия.

Министър-председателят на Финландия Сана Марин също предупреди, че Европа в момента е твърде технологично зависима от Китай и трябва да внимава с това.

През август проучване показа, че германската икономика е станала по-зависима от Китай през първата половина на 2022 г., като преките инвестиции и търговският й дефицит са достигнали нови висоти, въпреки политическия натиск върху Берлин да се дистанцира от Пекин.

Коментари Напиши коментар

83

Надежда

преди 2 месеца

На всякъде се мешат

82

Въпросът

преди 2 месеца

За 1 000 000 долара е кой направи Китай толкова силен и влиятелен?Кой си изнесе повечето производства в Китай,кой строи заводи и дава технологии?Отговорът е за по-малко от 1 долар.Пак същия този Запад от лакомия и жажда за свръх печалби си вкара този таралеж в гащите.как ще го изкара е друг въпрос и то за много повече от 1 000 000 долара!

81

А САЩ как мислят

преди 2 месеца

да решат казуса с титаниевите сплави, заради които спряха производството на Ф-35? В смисъл, от много санкции си санкционираха собственото производство. Оказа се, че въпросните титаниеви сплави се произвеждат в Китай. Най-изгъзения продукт от ежедневието ни - iPhone - се произвежда в Китай, а чиповете за високотехнологичните оръжия на Китай се произвеждат в същата фабрика - TSMC. САЩ, също така вземат 80% от урана си от РФ, как така за Иран санкции и без уран, а САЩ купуват от техния враг?