Все още Украйна бяга от съобщаването, че ракетата, която уби двама души в Полша, е тяхна.

"В самото начало, в нощта, когато беше обявен инцидентът, имаше разнопосочни реакции. НАТО има добре прецизиран механизъм и първоначалните резки предложения за отговор получиха експертна оценка. В момента и от американския президент, и от полската страна се промени тонът. Имаме обективна оценка, че случката представлява инцидент, който обаче е следствие на ескалацията на войната от месец и половина. Русия отговаря с масирани ракетни удари, ако това продължи, не се изключват и други подобни инциденти", коментира експертът по международна сигурност Димитър Гърдев в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че рискове има както за Полша, така и за Румъния и Хърватска.

"Няма пряка опасност, както се видя, въпреки настояването на украинската страна, не става въпрос за целенасочено действие срещу държава членка на НАТО. С увеличаването на конфликта тези крайни оценки трябва да ги филтрираме и да даваме обективна оценка на състоянието. В Украйна бяха предоставени различни въоръжения - там е неразбория, няма едни система за ПВО. Необходимо е държавите членки на НАТО да се придържат към трите основни принципа - възпиране на руската агресия, пълномащабна ваенна, икономическа и политическа помощ, усилване на източния фланг", призова Гърдев.

Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество посочи, че е добре в такива ситуации да не се дават прибързани оценки.

"Зеленски продължава да отрича, но има изявления и на полската страна, че тази ракета не е изстреляна от руските сили. Този инцидент показа, че НАТО има готовност да реагира веднага. Че ако това беше руска ракета, щеше да следва задействане на чл. 4 или 5 от учредителния договор на НАТО. Колкото по-интензивна става войната, толкова повече са рисковете от грешки. Украйна се нуждае най-вече от средства за ПВО", заяви Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Анализът му показва, че е много малко вероятно Русия да нападне някоя страна членка на НАТО.

Бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев също е категоричен, че каквото и да твърди Зеленски, няма реално нападение към страна членка на НАТО.

"Усеща се забавяне в помощта към Украйна, Зеленски иска да привлече колкото може повече НАТО в конфликта. Алиансът участва с техническа помощ, но не можем да говорим за преднамерено действие, насочено към сигурността на страните членки. Ние е ясно, че не можем да отговорим на тези заплахи със съществуващата техника. Хубаво е че се ползваме от този щит, който е над нашата страна като член на НАТО", коментира Керемедчиев.

Бившият дипломат не вижда в Русия желание да приключи войната с преговори.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase