Снимка: архив, БГНЕС

Западните съюзници гледат на Украйна като на полигон за изпитания на оръжия, пише "Ню Йорк таймс".

Преди три месеца, докато украинските войски се опитваха да напредват на юг, военното командване в Киев тихомълком разположи на бойното поле ново, усъвършенствано оръжие, пише вестникът. Това не е ракетна установка, оръдие или някакъв друг вид тежко оръжие, доставено от западните съюзници.

Още по темата
Всъщност това е информационната система "Делта", която онлайн и в реално време предоставя на военни командири, цивилни ръководители и други посветени лица възможност да проследяват и споделят ключово важни подробности за руските сили.

Софтуерът, разработен в координация със страни от НАТО, не е бил изпробван в бойни условия, отбелязва нюйоркският вестник. Но когато украинците започват контраофанзивата си в Херсонската област, те са се възползвали от "Делта" и мощните оръжия, доставени от Запада, за да изтласкат руснаците от градове и села, дотогава под окупация от месеци. И голямата награда дойде в петък – изтеглянето на руските сили от град Херсон, посочва "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Според изданието освен "Делта" в Украйна се изпробват и други модерни средства за промяна на хода на бойните действия. Сред тях има плавателни съдове с дистанционно управление, оръжия за бой с дронове "Скай уайпърс" и подобрена версия на германска система за противовъздушна отбрана (ПВО), която още не е тествана от Бундесвера.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase