Международният валутен фонд заяви, че глобалните икономически перспективи са дори по-мрачни от прогнозите от миналия месец, като се позова на постоянното влошаване на резултатите от проучванията на мениджърите по покупките през последните месеци.

Причина за по-мрачните перспективи са затягането на паричната политика, предизвикано от трайно високата и широкообхватна инфлация, слабата инерция на растежа в Китай и продължаващите смущения в доставките и продоволствената несигурност, причинени от нахлуването на Русия в Украйна.

Миналия месец глобалният кредитор намали прогнозата си за световен растеж за 2023 г. до 2,7% от предишната прогноза за 2,9%.

В блог, подготвен за срещата на върха на лидерите на Г-20 в Индонезия, МВФ заяви, че последните показатели "потвърждават, че перспективите са по-мрачни", особено в Европа.

От МВФ заявиха, че последните индекси на мениджърите по покупките, които измерват активността в производството и услугите, сигнализират за слабост в повечето големи икономики от групата на 20-те, като икономическата активност ще се свие, а инфлацията ще остане упорито висока.

"Предизвикателствата, пред които е изправена световната икономика, са огромни, а отслабващите икономически показатели сочат, че предстоят още предизвикателства", заяви МВФ и добави, че настоящата политическа среда е "необичайно несигурна".

Задълбочаване на енергийната криза в Европа би навредило сериозно на растежа и би повишило инфлацията, а продължителната висока инфлация би могла да предизвика по-голямо от очакваното повишаване на лихвените проценти и по-нататъшно затягане на световните финансови условия.

Това от своя страна създава "нарастващи рискове от криза на държавния дълг за уязвимите икономики", заявиха от МВФ./БГНЕС, Ройтерс

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase