Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е жизненоважно Русия да бъде принудена да участва в "истински" мирни преговори и описа руската страна като дестабилизираща сила по редица въпроси, включително изменението на климата, предаде Ройтерс.

Още по темата
Във вечерното си видеообръщение Зеленски осъди "руското дестабилизиращо влияние", тъй като по думите му светът е изправен пред война и енергийна и продоволствена криза, а обичайните международни отношения са разрушени. Дневният ред в областта на климата "наистина страда", но не може да бъде "отложен", заяви той.

"Така че всеки, който се отнася сериозно към дневния ред за климата, трябва да се отнася сериозно и към необходимостта незабавно да бъде спряна руската агресия, да бъде възстановена нашата териториална цялост и да бъде принудена Русия да участва в истински мирни преговори", каза Зеленски.

Съветник на Зеленски заяви по-рано, че Украйна е готова за преговори с руски лидер, но не и с президента Владимир Путин.

През уикенда в. "Вашингтон пост" заяви, че администрацията на Байдън е насърчила украинските лидери да дадат знак, че са отворени за преговори.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase