Снимка: БГНЕС

Първата дама на Украйна сподели, че се надява постът в Twitter на Илон Мъск за мирно споразумение, което да прекрати войната с Русия да е "случайна грешка" и че украинският народ "се възхищава" на най-богатия човек в света за помощта, която е оказал на военните усилия на нейната страна.

Мъск си навлече гнева на украинците миналия месец, когато публикува пост в Twitter, предлагайки мирно споразумение между Украйна и Русия, което включва официално анексиране на Крим към Русия и провеждане на избори под наблюдението на ООН в четири окупирани от Русия региона в Украйна. По-късно Мъск отрече информацията, че е разговарял лично с Владимир Путин, преди да представи плана, който той публикува подд формага на анкета в Twitter.

Още по темата
В интервю за The Guardian Олена Зеленска заяви, че Украйна е благодарна за сателитната широколентова услуга Starlink на Мъск. "Трябва да му благодарим за Starlink, защото все още работи. Все още работи и се надяваме, че ще ни помогне да победим, като направи усилията ни по-интелигентни", каза тя.

Говорейки на уеб срещата на върха в Лисабон чрез преводач, тя добави: "И, разбира се, знаете, той подкрепи Украйна от първия ден и затова украинците наистина му се възхищаваха. Така че за нас беше изключително чувствително да прочетем публикацията му в Twitter. Нека бъдем честни, дори и най-умният човек не може да казва най-умните неща 24 часа в денонощието. Има грешки. И се надяваме, че това е случайна грешка."

Съпругът на Зеленска, президентът Володимир Зеленски, тогава отговори на Мъск със собствена анкета, питайки:  "Кой Илон Мъск" предпочитат читателите: този, който подкрепя Украйна, или този, който подкрепя Русия.

Отношенията на Мъск със страната бяха допълнително обтегнати миналия месец
, когато той намекна, че не може да продължи да финансира използването на Starlink от страната, която се превърна в ключова комуникационна мрежа за въоръжените сили на Украйна. След това обаче главният изпълнителен директор на Tesla обеща, че ще запази плащанията публикувайки пост в Twitter, че "просто ще продължим да финансираме правителството на Украйна безплатно".

Зеленска засегна и въпроса за социалните медии, които се превърнаха в ключов играч в информационната война между Украйна и Русия. Тя каза, че Украйна, чието използване на платформи като Twitter е помогнало за набиране на подкрепа на запад, "знае как да управлява" социалните медии и ги е използвала, за да "се увери, че светът знае истината".

Въпреки това тя обвини собственичката на Instagram, Мета, в "двойни стандарти". Платформата маркира една от публикациите на първата дама, показващи последиците от руска атака, която уби четиригодишно украинско момиче, като чувствително съдържание.

"Това, което трябва да направим, е да покажем фактите, да покажем снимките, които за съжаление доказват, че тези зверства се случват", каза тя. "Но компаниите, които трябва да разпространяват тази истина, се опитват да скрият съдържанието."

Мета отказа коментар. Разбираемо е, че Instagram е защитил снимката от непосредствено публично виждане поради графичния й характер.

Попитана за живота в Киев със съпруга си и двете си деца, Зеленска каза: "Живеем ден за ден и свикваме с факта, че не можем да планираме нищо за повече от няколко часа напред". Тя добави: "Знаем как да променим плановете си много бързо, да преминем от реалния живот към онлайн обучене или дали да отидем в бомбоубежищата. Всички сме станали кризисни мениджъри. И то много добри.4

В реч на Web Summit в понеделник Зеленска каза на присъстващите, че тяхната индустрия се е превърнала в "бойно поле във войната на Русия срещу Украйна". Зеленска, която е създала фондация за подкрепа на здравеопазването, образованието и хуманитарната помощ в страната си, каза, че иновации като напредъка в протезите на крайниците могат да помогнат на украинците, ранени в конфликта.

Във вторник Зеленски каза, че руските сили "сериозно са повредили" около 40% от енергийната инфраструктура на Украйна, по-специално топло- и водноелектрически централи.

Зеленска каза, че "банките за захранване с голям капацитет", подобни на свръхзаредените версии на устройствата, използвани за зареждане на мобилни телефони, могат да бъдат едно технологично решение, което ще помогне на Украйна.

"Изправени сме пред енергийна криза в Украйна след постоянните атаки срещу енергийната инфраструктура. А това означава, че украинците купуват генератори, захранващи банки, батерии. Може би е време светът да помисли за създаването на енергийни банки с голям капацитет. Това може да бъде интересен и много необходим стартъп", каза тя.

В четвъртък Microsoft обяви на Web Summit, че разширява своята безплатна технология и подкрепа за украинското правителство през следващата година. Допълнителната помощ на стойност около 100 милиона долара включва позволяване на правителствените агенции да управляват цифровата си инфраструктура чрез платформата за облачни изчисления на Microsoft.

"Цифровият алианс, подкрепящ Украйна, трябва да продължи да бъде силен", каза Брад Смит, президент на Microsoft.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase