Снимка: БГНЕС

Чеченският лидер Рамзан Кадиров, който и преди е твърдял, че е изпратил непълнолетните си синове да воюват в Украйна, публикува видеоклип, в който твърди, че децата му са участвали в бойни действия на украинска територия.

Синовете на Кадиров - Адам, Ели и Ахмат - са на 14, 15 и 16 години. Чеченският лидер, който активно участва в руското нахлуване в Украйна (като при това не е в Украйна), твърди, че децата му са "посетили линията на съприкосновение", където в момента се водят "ожесточени боеве".

"Ахмат, Ели и Адам се промъкнаха близо до вражеските позиции и осигуриха огнево прикритие на настъпващите бойци", пише Кадиров в канала си в Telegram.

"Те се възползваха и от възможността да призоват чеченски говорещите шайтани от другата страна да се явят на фронта и да докажат в битката своята привързаност към европейските ценности. От няколко дни Ахмат, Ели и Адам, като част от делегация от Чеченската република, активно издирват членове на ичкерийските батальони", пише Кадиров, имайки предвид чеченците, които воюват на страната на Украйна.

В публикуваното видео се чува стрелба, а тийнейджърите стрелят с гранатомет по посока на стрелбата. Те са извършили изстрели и с други оръжия.

Конвенцията на ООН за правата на детето, която Русия е ратифицирала, задължава държавите да предприемат всички възможни мерки, за да гарантират, че лицата под 15-годишна възраст не участват пряко в бойни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase