Снимка: БГНЕС

Миналата седмица станах свидетел на поредния мрачен акт в руската епопея на военните престъпления.

Два дни след мощната експлозия на символичен мост, построен, за да свърже анексирания Кримски полуостров с Русия, ракети се изсипаха безразборно върху цивилни райони в Украйна.

В югоизточната част на Запорожие 12 руски ракети частично разрушиха девететажна кула и изравниха със земята пет други жилищни сгради. Катерина Иванова и семейството ѝ са били принудени да бягат до тоалетната, тъй като апартаментът им се изпълнил с дим. След като успяла да избяга на улицата, Катерина разказва, че била посрещната от съседка, която крещяла, че съпругът ѝ е мъртъв, разказва за в. 'Гардиън' Владислав Власюк.

Друга жителка, Людмила, разказва как се е втурнала да събуди децата си и да ги премести на безопасно място, след като взривът напълно разрушил вратата на дома ѝ. Катерина и Людмила са късметлиите. Десетки невинни цивилни граждани бяха убити при ракетните удари, които обхванаха района от Лвов на запад до Харков на изток.

Руснаците не помислиха да обстрелват детска площадка в парк "Шевченко" в центъра на Киев. Една от експлодиращите ракети остави огромна дупка в земята. Парчета усукан метал останаха разпръснати само на няколко метра от ярко боядисаните катерушка и въртележка.

Военните престъпления в Украйна са ежедневие. Нашите съюзници трябва да гарантират, че тези груби нарушения на правата на човека и международното право няма да останат ненаказани.

След незаконното нахлуване през февруари най-мощните демокрации в света се обединиха, за да нанесат сериозни щети на руската икономика с помощта на целенасочени санкции.

Въздействието обаче не беше решаващо. Трябва да направим повече. Можем или да победим Русия сега с пълномащабни санкции и засилена военна подкрепа за Украйна, или да се подготвим да я победим в по-голяма война по-късно - на много по-голяма цена за световната икономика и демокрациите по света.

Още по темата
Един от възможните отговори би бил изключването на Русия от Специалната група за финансови действия (по изпирането на пари) (FATF) - междуправителствена организация, която действа като глобален орган за наблюдение на изпирането на пари и финансирането на тероризма. Днес всички членове на FATF и организации наблюдатели - включително Международният валутен фонд, Организацията на обединените нации, Световната банка, Интерпол и Групата на звената за финансово разузнаване "Егмонт" - ще се съберат на пленарно заседание в Париж. Украйна призовава ФАТФ да признае, че Русия е извършила масови нарушения на стандартите й и следва да бъде изключена от организацията.

Подобно решение ще има реални последици и ще окаже натиск върху Кремъл да спре безсмислената си война.

Изключването на Русия от FATF би изпратило ясен сигнал до компаниите и финансовите институции по света, че Русия вече не се счита за надежден финансов център, където техните средства ще бъдат защитени. Включването на Русия в черния списък също така ще ограничи способността ѝ да избягва санкциите, тъй като руските компании структурират транзакции чрез руски банки, които не са санкционирани. След като Русия бъде изключена, тази възможност ще отпадне.

Търговията на Русия с останалия свят също ще бъде засегната, тъй като ще бъде по-трудно да се получават плащания за износ и внос. След като Иран беше включен в черния списък на FATF през 2020 г., износът му на стоки и услуги намаля с около 30%.

Тук не искаме от FATF да се изказва по въпроса. Редица международни институции изключиха Русия в резултат на нахлуването в Украйна, включително Съветът на Европа. Нейното членство в Съвета на ООН по правата на човека също беше преустановено.

Руската федерация е извършила престъпления, свързани с агресия, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и евентуално геноцид. Финансирането на тези дейности се извършва за сметка на нейните държавни бюджети. Русия харчи по 900 млн. щатски долара на ден за войната с Украйна.

Като се има предвид централната роля на FATF в борбата с международните финансови престъпления, тя следва да заеме по-активна позиция по отношение на грубите нарушения на международното право от страна на Русия, за да затвърди доверието си в световен мащаб.

Дори Общото събрание на ООН - много критикувано през последните години за липсата на глобално влияние - гласува с огромно мнозинство миналата седмица, за да осъди "опита за незаконно анексиране" на четири провинции в Украйна от страна на Русия и да обяви, че териториалните претенции на Москва "нямат никаква валидност според международното право". Само Русия и още четири държави - Сирия, Никарагуа, Северна Корея и Беларус - гласуваха против резолюцията, а 143 държави гласуваха "за".

ФАТФ трябва да осъзнае, че руското ръководство разбира само от власт. Колкото по-агресивен и всеобхватен е отговорът, толкова по-бързо ще приключи тази война.

И за да бъдем ясни, Русия е тази, която трябва да сложи край на тази война. През последните няколко седмици Украйна забеляза, че определени интереси отправят все повече призиви за мир. Украйна се стреми към мир. Украйна копнее за мир. Но Украйна никога няма да се поддаде на мир чрез принуда.

Ако имате нужда от доказателство за това, не търсете повече от детската площадка в Киев, унищожена от руски ракети миналата седмица. Тя е кръстена на националния поет на Украйна Тарас Шевченко, бивш крепостен селянин, който се е борил срещу царската руска подялба през XIX век. Неговите произведения на съпротивата сега се пеят на опашки и се изписват на обществени сгради в цяла Украйна, включително този стих от "Заветът": "О, погребете ме, тогава се изправете; И разкъсайте тежките си вериги; И напоете с кръвта на тираните; Свободата, която сте извоювали."

Владислав Власюк е експерт по санкциите, който работи в президентската канцелария на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase