Снимка: БГНЕС

Украинската Запорожка АЕЦ е загубила цялото си външно електрозахранване за втори път в рамките на пет дни, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси. Той разкри тревожните новини за най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

"Тази повторна загуба на външното захранване на АЕЦ е дълбоко обезпокоително събитие и подчертава спешната необходимост от създаване на защитна зона за ядрена безопасност и сигурност около обекта", заяви Гроси в Twitter.

Той добави, че резервните дизелови генератори сега осигуряват електричество за функциите по ядрена безопасност и сигурност - и двете са жизненоважни за предотвратяване на евентуални аварии в централата, която сега е обградена от руски войски.

Според украинската национална компания за производство на атомна енергия "Енергоатом", подстанцията на централата "Днепровска" в района на Днепропетровск е била повредена в резултат на ракетен обстрел от страна на руските войски.

"В резултат на това Запорожската АЕЦ е била напълно изключена от електрозахранването. Дизеловите генератори се включиха автоматично", съобщиха от „Енергоатом” в Telegram.

Отбелязвайки, че "Енергоатом" е изпратил поредната партида дизелово гориво до централата, той заяви, че от 10.00 ч. местно време руската страна не е пропуснала конвоя от автомобили на компанията.

Руският обстрел и повреждането на енергийната инфраструктура, свързана с експлоатацията на атомните електроцентрали, е същият "ядрен тероризъм" като директното обстрелване на централата в Запорожие и води до същите последици и заплахи от радиационна авария, се допълва в съобщението.

Окупаторите продължават да пренебрегват ядрената и радиационната безопасност на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, като заплашват света с радиационна катастрофа, се казва още в текста.

Намиращата се от март под руски контрол, миналия понеделник централата в Югоизточна Украйна беше изключена от енергийната мрежа на страната, на фона на нарастващите опасения от ядрена катастрофа, като Москва и Киев се обвиняват взаимно в атаки срещу ядреното съоръжение.

От "Енергоатом" съобщиха, че в събота е бил възстановен електропроводът, за да могат служителите да "изключат енергоблок № 6 и да го прехвърлят в най-безопасното състояние - студено спиране".

Агенцията предупреди, че рискът от нови повреди и повторно прекъсване на външното електрозахранване "остава висок".

При такъв сценарий централата ще трябва да се "захранва с дизелови генератори, чиято продължителност е ограничена от технологичния ресурс и количеството налично дизелово гориво", се допълва в изявлението.

Запорожката централа, една от 10-те най-големи атомни електроцентрали в света, произвеждаше 20% от електроенергията на Украйна преди войната.

Коментари Напиши коментар

15

Ха_ха

преди 3 месеца

Докато им стискаш палци, купи си и чаршафа за онова място. Не мога да разбера колко трябва да си ***, та да се радваш на подобно съобщение. Ако нещо в тази война прави от украинците престъпници и терористи, то това е обстрелването на АЕЦ. Както и да завърши тази война - управлението в Киев е от престъпници, защото знаят какво може да последва. И руснаците два дена удрят украинската енергоситема, но не оставят двете АЕЦ (дето още се управляват от Киев) без външно захранване.

14

Istinata

преди 3 месеца

Komunisti teroristi.

13

Анонимен

преди 3 месеца

Тези пияни ватенки няма да мирясат докато не я взривят като чернобил