Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подписа законите за приемане на четири частично окупирани от Русия украински региона в състава на Руската федерация

Още по темата
"Руският президент Владимир Путин подписа четири федерални конституционни закона за влизане на Донецката народна република (ДНР), Луганската народна република (ЛНР), Запорожка област и Херсонска област в Руската федерация", съобщи долната камара на руския парламент. "Той също така подписа съответните закони за ратификация", каза Държавната дума.

По-рано тази седмица двете камари на руския парламент ратифицираха договорите за включване на четирите региона към Русия. Договорите бяха подписани в Москва на 30 септември.

С подписването на законодателството беше завършено анексирането на четирите региона съгласно руското право. Украйна обаче се противопоставя на анексията, осъждана от голяма част от международната общност като незаконен акт. Въпросът за анексията се предвижда да бъде обсъден в Съвета за сигурност на ООН в понеделник.

Според новите закони жителите на четирите региона се признават за руски граждани от 30 септември – датата на включването на териториите към Русия. Тези, които искат да се откажат от руското гражданство, имат един месец, за да подадат заявления.

ДНР и ЛНР ще запазят досегашните си наименования и ще бъдат републики в състава на Руската федерация, а държавен език ще бъде руският. Запорожка и Херсонска област ще запазят статута си на области.

Пределите на новите субекти, както предвиждат подписаните на 30 септември договори, ще бъдат определени въз основа на границите, "съществували в деня на тяхното образуване и приемане в Руската федерация".

Докато бъдат избрани техни ръководители, новите региони съгласно руското законодателство ще бъдат управлявани от временно изпълняващи длъжността, назначени от Путин. Избори за регионални законодателни събрания трябва да има през септември догодина.

За интеграцията на четирите региона се предвижда да има преходен период, който да продължи до 2026 г. До 2023 г. в тях може да се използва гривнята, а след това единствена валута да стане рублата.

Очаква се въоръжените сили на новите региони (каквито има в ДНР и ЛНР) да бъдат включени в състава на руските сили, а противоречащите на конституцията на Русия законодателни норми, включително смъртното наказание, да не се прилагат.
 

Коментари Напиши коментар

59

АЗ

преди 5 месеца

вчера Чехия подписа указ за присъединяването на така наречената "Калининградска област" към Чехия. Очаква се скоро да бъдат поканени всички руски граждани и военни незаконно пребиваващи на територията на Калининград да напуснат чешката територия и да отидат в Русия. Но изглежда няма да им много желаещи. Както знаете, чешката бира е една от най-добрите, а в Русия ги очаква могилизация.

58

Анонимен

преди 5 месеца

До "Тоя ахмак" не знам какво значи това , но имаш много правописни и стилистични грешки ,освен фактическите. Нищо не ти се разбира. Имам чувство че си злонамерен. Но то това вече стана национална черта. Правителствена...

57

Анонимен

преди 5 месеца

Никога няма да мога да си обясня поведението на българина. От къде се взе този речник натовски ли е.