Снимка: БГНЕС/EPA

Властите на западните страни се опасяват от незабавното влизане на Украйна в Северноатлантическия алианс, тъй като не искат война с Русия. Това се казва в статия в американския вестник "Политико".

Според двама американски служители, „съобщението на Украйна, че се стреми към бързо членство в НАТО, дойде като изненада за администрацията Байдън“.

Както се отбелязва в публикацията, „членството на Украйна в НАТО отдавна е гореща тема за Вашингтон поради член 5“ от Северноатлантическия договор, подписан през 1949 г., който предвижда колективен отговор в случай на „въоръжено нападение срещу един или повече" страни членки на НАТО.

Още по темата
Изданието казва, че "много в САЩ са обезпокоени от перспективата за война с Русия". Както се уточнява в статията, „Западът се страхува, че незабавното влизане на Украйна в НАТО може да доведе до война между САЩ и Русия“. Според изданието „някои съюзници на бившия президент Доналд Тръмп дори са се опитали да убедят Украйна да поеме ангажимента за неприсъединяване към НАТО“.

Украйна поиска от Международният съд на ООН мерки срещу референдумите

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че Киев е уведомил Международния съд и е поискал от него да предприеме мерки във връзка с референдумите за влизането на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), както и на Херсонска и Запорожка области в Русия и подписването на съответните споразумения в Москва. „Украйна официално уведоми Международния съд, че тази стъпка (референдуми и подписване на договори за присъединяване към Русия) грубо нарушава правно обвързващото решение (на Международния съд) относно временните мерки от 16 март. Ние призоваваме съдът да разгледа делото по същество в най-кратък срок“, написа Кулеба на страницата си в Twitter.

На 16 март Международният съд постанови, че Русия трябва незабавно да спре военната си операция в Украйна. На 26 февруари Киев заведе дело срещу Руската федерация в Международния съд относно тълкуването, прилагането и изпълнението на Конвенцията от 1948 г. за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид. В заведения иск Украйна отхвърли обвиненията, че в Донбас е имало геноцид, което послужи като една от причините Русия да признае ДНР и ЛНР и да проведе специална военна операция. В тази връзка украинската страна поиска от съда да признае, че Русия няма правни основания за действия на територията на Украйна и срещу нея, а също да въведе временни мерки за срока на съдебното производство, за да предотврати изостряне на конфликта.

Коментари Напиши коментар

123

R.A.T.M

преди 1 месец

Няма западна държава, която иска пряко да воюва с Русия. Предпочитат два братски народа да се избиват ако може после да включат и други славяни-католици, които исторически недолюбват руснаците например поляците. Но всички от Швеция, Франция, Германия са сърбали руската попара и хич не им се стъпва на същия търмък.

122

Жуков

преди 1 месец

Не се ли пази въжето с което обесиха Садам Хюсеин за да го надянат на шията на тоя психопат Байдън.

121

Анонимен

преди 1 месец

Наистина украинците имат право да се защитават, но типично за тях прекалиха. По тяхните форуми се смятат за светци и как всички сме им длъжни. Уникални истерици. Помагат им с оръжие, пари, инструктури. Облякоха им голташката армия и те се взеха за голямата работа. Онзи ден Зеленски обясни на Швейцария, че неутралитетът не подхождал на съвремието. Аз по нагла нация освен тях и сърбите не познавам