Снимка: БГНЕС

Казахстан ще осигури грижата и безопасността на руснаците, които бягат от "безнадеждната ситуация", заяви президентът на централноазиатската страна, предава "Асошиейтед прес".

"Напоследък при нас идват много хора от Русия", заяви Касъм-Жомарт Токаев, цитиран от пресслужбата си.

"Повечето от тях са принудени да напуснат заради безнадеждната ситуация. Трябва да се погрижим за тях и да осигурим безопасността им", добави той.

"Това е политически и хуманитарен въпрос", каза той.

Още по темата
"В непосредствена близост до нас е в ход голяма война. Трябва да помним това, като мислим преди всичко за нашата сигурност", добави Токаев.

По данни на казахстанското вътрешно министерство около 98 000 руснаци са влезли в страната след обявяването на мобилизацията на 21 септември, а малко над 64 000 са я напуснали, съобщи агенция "РИА Новости".

Междувременно на границата на Русия с кавказката държава Грузия се образуваха дълги опашки за напускане на страната, като служителите признаха за "изключително напрегната" ситуация на граничния пункт, съобщиха от регионалното министерство на вътрешните работи.

Министерството добави, че в "близко бъдеще" на граничния пункт ще бъде създаден мобилен мобилизационен офис.
 

Коментари Напиши коментар

18

Бегайте и от там ,бе

преди 2 месеца

Тоя нали извика руснаците да му запазят *** ..УТРЕ ШЕ ВИ ПРОДАДЕ И ВАС!

17

доналд

преди 2 месеца

Борат какво мисли по въпроса? Все пак е най-влиятелния в Казахстан.....

16

Кори

преди 2 месеца

До Магелан, не се казва от руснаците в държавата им колко са с Ковид; колко с ХИВ; колко са инвалидите; психично болните; нетрудоспособните; хронично болните; зависимите; хомо; ... Русия е една много болна държава. И в нея те остават, здравите бягат. Заради това е тази мобилизация, за 150 млн, 300 х. са нищо, призоваването им нямаше да се забележи, но явно те дори 300 х. здрави и годни не могат да съберат.Освен всякаква друга, Русия ще навлезе в демографска, а и генетична катастрофа.