Снимка: архив, БГНЕС

Украинската ядрена компания "Енергоатом" обвини днес Русия, че е обстрелвала района на Южноукраинската атомна електроцентрала, цитирана от Франс прес.

Още по темата
"В 00,20 ч. местно време на 19 септември 2022 г. руската армия бомбардира промишлената зона на ядрената централа в Южноукраинск (укр: Пивденноукраинск)", съобщи компанията оператор в "Телеграм". "Мощна експлозия избухна само на 300 метра от реакторите", уточни тя.

Южноукраинската АЕЦ и втора по големина в Украйна след Запорожката централа.

"В момента трите реактора на централата работят в нормален режим", увери "Енергоатом", според който бомбардировката не е причинила смъртни случаи или ранени. Ударната вълна е строшила стотина прозореца в сградата на електроцентралата и е причинила кратко прекъсване на три високоволтови линии според същия източник, цитиран от Франс прес.

"Русия застрашава целия свят. Трябва да я спрем, докато не е твърде късно", заяви украинският президент Володимир Зеленски в "Телеграм", като публикива черно-бял видеозапис от охранителна камера, показващ голяма експлозия.

Най-голямата АЕЦ в Европа е окупирана от руски войски и вече беше изложена на обстрел през последните месеци, което предизвика голямо безпокойство на Запад. Киев и Москва взаимно се обвиняват за ударите и за опасността от ядрен инцидент.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase