Снимка: Pixabay/shana3415

Тази година въздушното пространство на Украйна бе доста натоварено - това е природата на войната. Но учените в страната гледат към небето и виждат нещо, което не са очаквали: необикновно голям брой НЛО-та, според нов документ за предпечат, публикуван от Главната астрономическа обсерватория на Киев в координация с Националната академия на науките на страната.

Документът не се занимава конкретно с войната, но в Съединените щати Пентагонът отдавна намеква, спекулира и предупреждава, че някои НЛО може да са напреднала технология от чуждестранни военни, по-специално Китай и Русия (макар че не са представени никакви доказателства това всъщност да е така). Документът за Украйна е особено забележителен, защото не само показва, че науката е продължила да се развива по време на войната, но също така обяснява, че е имало много необичайни наблюдения.

Още по темата

"Виждаме ги навсякъде", се казва в изследването. "Наблюдаваме значителен брой обекти, чиято природа не е ясна."

Документът е озаглавен Неидентифицирани въздушни явления I. Описанията на събитията идват от наблюдения, направени в Главната астрономическа обсерватория на NAS в Киев и село южно от Киев, наречено Винаривка. Според авторите на статията обсерваториите са се заели с работата по преследването на НЛО като независим проект поради ентусиазма по темата.

Той описва специфичен тип НЛО, който изследователите наричат ​​"фантоми", който е "обект, който е напълно черно тяло, което не излъчва и абсорбира цялата радиация, падаща върху него". Изследователите също така отбелязват, че НЛО, които виждат, са толкова бързи, че е трудно да се направят снимки на тях.

"Окото не фиксира явления, продължаващи по-малко от една десета от секундата", се казва в документа. "Отнема четири десети от секундата, за да разпознаем събитие. Обикновените снимките и видео записите също няма да уловят неидентифицирания въздушен феномен. За да откриете НЛО, трябва да настроите фино оборудването: скорост на затвора, кадрова честота и динамичен диапазон."

Така че изследователите правят точно това, използвайки две станции за наблюдение на метеорите в Киев и Винаривка. "Разработихме специална техника за наблюдение, като вземем предвид високите скорости на наблюдаваните обекти", се казва в документа. "Времето на експозиция беше избрано така, че изображението на обекта да не се измества значително по време на експозицията. Честотата на кадрите е избрана така, че да вземе предвид скоростта на обекта и зрителното поле на камерата. На практика времето на експозиция беше по-малко от 1 ms, а честотата на кадрите беше не по-малка от 50 Hz."

Учените разделиха феномените, които наблюдаваха, на две различни категории: космически и фантоми. "Отбелязваме, че космическите НЛО-та са светещи обекти, по-ярки от фона на небето. Наричаме тези кораби с имена на птици (бързолет, сокол, орел)", обясняват учените. "Фантомите са тъмни обекти с контраст от няколко до около 50 процента."

Използването на камерите, разположени на приблизително 120 км една от друга, позволява на учените да направят многократни наблюдения на странни обекти, движещи се в небето. Проучването не спекулира какви са обектите, просто отбелязва наблюденията и споменава невероятните скорости на обектите. "Засечени са полети на единични, групови и ескадрили от кораби, движещи се със скорости от 3 до 15 градуса в секунда", се казва в изследването. "Фантомите се наблюдават в тропосферата на разстояния до 10 - 12 км. Ние оценяваме техния размер от 3 до 12 метра и скорост до 15 км/сек."

Лесното обяснение би било, че това са ракети или нещо друго, свързано с войната. Но учените настояват, че природата им "не е ясна".

НЛО се завърнаха в общественото съзнание, след като поредица от наблюдения бяха уловени с камера от пилоти на ВМС. Конгресът поиска отговори и Пентагонът отговори, като каза, че е видял някои странни неща, но се нуждае от повече време и пари, за да проучи феномена по подходящ начин. Конгресът им даде и двете и Пентагонът отвори AARO за изследване на странните обекти в небето. Скорошно допълнение към бюджетния доклад на Сената за разузнаването каза, че заплахата от НЛО нараства "експоненциално" и че новият офис на Пентагона трябва да се съсредоточи върху НЛО, които не са "произведени от човека".

Борис Жиляев, водещият изследовател на статията, е отказал коментар пред VICE.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase