Снимка: БГНЕС

Вчера се е провело учение около АЕЦ "Запорожие", по време на което са се разиграли действията на екипите в случай на радиоактивно замърсяване. На учението са присъствали и група журналисти, сред които екип от BBC.

Репортерът на BBC в Украйна Джеймс Уотърхаус разказва, че журналистите са били качени на хеликоптер, който е летял на около 10 метра от земята, за да не бъде засечен, като само от време на време е прескачал електрическите електропроводи. На пътниците са били раздадени таблетки против гадене.

На паркинг пред супермаркет аварийни служители, облечени в жълти костюми за защита, упражнявали тренировки за почистване при евентуално радиоактивно замърсяване. Те са наблюдавани от високопоставени служители, които искат да видят колко готов ще бъде регионът в случай на най-лошия сценарий.

Последната ядрена криза в Украйна беше ядреният инцидент в Чернобил през 1986 г., когато избухна реактор от съветската епоха.

"Разбира се, че сме загрижени", казва министърът на енергетиката на Украйна Херман Халущенко пред BBC. "Ситуацията се промени драматично, когато руснаците започнаха да обстрелват района на 5 август."

Украйна казва, че ситуацията в завода "доближава критична".

Руските сили окупираха централата, най-голямата в Европа, в началото на март. Те са били призовани да върнат управлението обратно поради опасностите. Преди дни някои служители разказаха пред BBC, че са "държани на мушка".

Още по темата

През последните две седмици имаше силен обстрел на и около завода, като страните се обвиняваха взаимно.

НАТО е поредната международна организация, която призова инспекторите на ООН да бъдат допуснати в Запорожката електроцентрала, твърдейки, че нейното изземване представлява сериозна заплаха за Украйна и съседните страни.

Длъжностни лица казват, че централата може да бъде откъстата от захранването, тъй като Москва се опитва да пренасочи електроенергията към Крим, който анексира преди осем години.

"Невъзможно е да се гарантира безопасността на атомната електроцентрала, докато руските окупационни сили са там", казва Денис Монастирски, министър на вътрешните работи на Украйна. "Това е основната грижа, която всички трябва да разберем."

Паркингът е и място, където първо пристигат украинците, които успяват да се измъкнат от окупираните от Русия територии. Има опашки от коли с хора и пълни куфари.

Екипът на BBC се среща с Олена, която току-що е напуснала град Енергодар, където се намира атомната централа.

"Страшно е, много страшно, има обстрел през цялото време", казва тя, докато поклаща малкото си дете на коляното си. Имаше още много експлозии и стана твърде опасно да останем там. Не исках да напускам дома си, но нямах избор."

Неспособна да принуди руснаците да напуснат най-голямата атомна електроцентрала в Европа, страната се опитва да се подготви за най-лошото, ако то се случи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase