Снимка: архив, БГНЕС

Светът ще изгуби в противопоставянето си срещу тероризма и ще се предаде пред ядрения шантаж, ако не предприеме никакви действия, за да предотврати инцидент в държаната от руснаци Запорожка ядрена централа. Това предупреди президентът на Украйна Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Ако светът не покаже сила и решителност да защитава една ядрена централа, това ще означава, че светът е изгубил", заяви Зеленски в среднощното си видеобръщение. "Той ще изгуби пред тероризма. И ще се поддаде на ядрен шантаж", допълни той.

Президентът на Украйна предупреди, че една катастрофа в ядрената централа "Запорожие" ще застраши цяла Европа, допълва Франс прес.

"На сигурно място в централата, окупаторите бомбардират околни градове и села", заяви Зеленски.

"Всеки радиоактивен инцидент в централата "Запорожие" може да засегне страните от ЕС, Турция, Грузия и най-отдалечените страни от региона. Всичко зависи от посоката и силата на вятъра", предупреди той.

"Ако действията на Русия доведат до катастрофа, последиците биха могли да засегнат онези, които сега мълчат", добави той.

Зеленски призова международната общност да приеме нови строги санкции срещу Русия и да не се подава на ядрения шантаж.

"Всички руски сили трябва да се изтеглят незабавно от централата и от околните зони, без да поставят никакви условия", каза той.

Руските сили превзеха ядрената централа "Запорожие", която е най-голямата в Европа, малко след като нахлуха в Украйна.  От началото на юли бяха нанесени няколко удара по обекта, за които Русия и Украйна се обвиняват взаимно. Това поражда опасения от ядрена катастрофа и стана повод миналата седмица за заседание на Съвета за сигурност на ООН.
/БТА/

 

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 9 месеца

ЕбатиМисиркитеТъпи. Всеки ден ни го врат в очите тоя зеленясалияПлужек, като месия и спасител. То е ясно, че са им платили, но поне малко мозък не им ли е останал, че продължават да упорстват.

63

Свой

преди 9 месеца

Нагли Укри, както винаги! Ако на наркомана му пукаше за Украинците, отдавна щеше да се договори.Целта е да се унищожи всичко!

62

баце

преди 9 месеца

Еми уплашен е мишока и търси за какво да се хване, че да се намесят външни сили и да добута конфикта до някакво приемливо положение за господарите му. Ако можеше, щеше да издумка Запорожката АЕЦ или Чернобилската, ама не може.