Снимка: БГНЕС

Зеленски призова света да "реагира незабавно" по отношение на контролираната от Русия ядрена централа.

Украинският президент Володимир Зеленски призова днес международната общност да "реагира незабавно", за да принуди руските сили да напуснат окупираната атомна електроцентрала в Запорожие, която през последните дни е обект на обстрел.

"Целият свят трябва да реагира незабавно, за да прогони окупаторите от Запорожие", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

"Само пълното изтегляне на руснаците... би гарантирало ядрената безопасност за цяла Европа", добави той, като осъди "руския ядрен шантаж".

Атомната електроцентрала в Южна Украйна е най-голямата в Европа и е окупирана от руски войски от март, малко след като Москва започна инвазията си на 24 февруари.

Днес Русия и Украйна се обвиниха взаимно в нов обстрел в близост до централата, но твърденията им не бяха проверени по независим начин.

Миналата седмица също имаше бомбардировки в близост до централата, което повиши опасността от ядрено бедствие в страната, която пострада от Чернобилската катастрофа през 1986 г.

Украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" заяви, че в близост до ударите са открити радиоактивни вещества и че са повредени датчици за радиация.

Ръководителят на ядрения надзор на ООН заяви на извънредно заседание на Съвета за сигурност в четвъртък, че това са "тежки времена", тъй като боевете са предизвикали "сериозна" криза в Запорожие.

Рафаел Гроси поиска на Международната агенция за атомна енергия да бъде предоставен достъп до обекта възможно най-скоро.

Коментари Напиши коментар

107

До Обективно

преди 1 месец

По какъв Путински бе?Я да вземеш малко са четеш историята, че от такива като тебе не се диша. От къде започва покръстването княз Владимир ? Някъде да пише Украйна ? Там е нямало никаква Украйна . Украинско говорящите забраняваха на руснаците които са там са говорят на руски . Колко руснаци запалиха живи ??Къде беше Европа тогава ? Топлеха си з_______е и не им пукаше. Затова сега ще умират от студ , и да те се оплакват . Нинаги идва ВИДОВ ДЕН, щом НЕ МОЖЕШ ДА ВИЖДАШ НАВРЕМЕ .Обективен

106

Анонимен

преди 1 месец

След взривовете в Крим войнаъа е отечествена за руснаците и те не могат просто да си тръгнат ей така щото така иска Зеленски.

105

Анонимен

преди 1 месец

Украйна сама се натика в играта и е длъжна да играе по правилата. Няма право да взривява ядрен реактор. Това е един вид ядрено оръжие !!!