Снимка: БГНЕС

Северна Корея предлага на Русия 100 000 „доброволци“ във войната срещу Украйна, твърди руската държавна телевизия.

„Има съобщения, че 100 000 севернокорейски доброволци са готови да дойдат и да участват в конфликта“, каза водещият на токшоу по руска телевизия Игор Коротченко, цитиран от New York Post.

Съобщението идва в момент, когато военната сила на Русия е изчерпана след неуспешния й опит да превземе ключови части от Украйна, включително столицата Киев.

Според някои данни убитите руски войници са между 15 000 и 25 000 души. Това прави руските загуби около 100 войници на ден, предаде БГВойс.

Коротченко също се позова на съобщения, че Русия е поканила севернокорейски „строители“ да възстановят окупирания от Русия Донбас.

Александър Мацегора, руският посланик в Северна Корея, каза в интервю през юли, че „корейските строители, които са висококвалифицирани, трудолюбиви и готови да работят в най-трудните условия, ще участват много сериозно“ в изграждането на разрушената инфраструктура в Донбас.

Северна Корея беше една от малкото страни в света, които признаха за независими Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР).

Мацегора твърди в интервюто, че Северна Корея не получава нищо за сътрудничество с Русия и просто действа според „съвестта си“.

„Северна Корея е една от малкото страни, които могат да си позволят да следват напълно независима външна политика. Никой – нито Русия с Китай, да не говорим за САЩ – не може да принуди КНДР да направят нещо или да не направят нещо“, добавя посланикът, обещавайки да помогне на Северна Корея да се бори Срещу наложените й санкции.

Коментари Напиши коментар

98

Анонимен

преди 1 месец

"Доброволци"

97

Косьо

преди 1 месец

Ко стана с великата червена армия...

96

Ха ха

преди 1 месец

Тия доброволци са по зле и от рашките.