Снимка: архив, БГНЕС

Българският кораб "Рожен", натоварен с украинска царевица, потегли от пристанището в Черноморск на път за Великобритания. Това потвърди за БНТ капитан Александър Калчев, директор на Параходство БМФ.

Още по темата
В момента "Рожен" се намира пред Одеса, където е сборен пункт за няколко кораба, които ще бъдат изведени безопасно от рисковите води.

Корабът в 6.00 часа е започнал маневра за отплаване и около 6.10 ч. е напуснал пристанището на Черноморск. На преминаване през Босфора и Дарданелите на борда му ще бъде проведена инспекция от комисия, създадена в рамките на споразуменията.

Екипажът на "Рожен" е от 11 души - петима българи и шестима украинци. Екипажът ще бъде допълнен на Босфора.

“Рожен” влезе в пристанище Черноморск на 21 февруари и оттогава е блокиран там, а едва през април Параходство БМФ успя да смени екипажа.

Днес общо три кораба, натоварени с 58 хиляди тона царевица, отплаваха от Украйна на път към различни дестинации по силата на споразумение, подписано в Истанбул за безопасни доставки на зърното, блокирано в украински пристанища заради войната, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

В понеделник от Одеса отплава първият кораб с украинско зърно в рамките на споразумението за деблокиране на черноморските пристанища между Русия и Украйна, постигнато с посредничеството на Турция и ООН.

Украйна е призовала освен зърно в сделката да бъдат включени и други продукти като метали, съобщава „Файненшъл таймс“.
 

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 1 месец

До колегата. Русофобите са само платени на сто про цента. Никога не пишат по темата а само по опорки !!!

24

да допълня..

преди 1 месец

Номер 25- в окото ми корабчета. Не само, че е празен, ами не е Рожен, даже не е български. Списвачите на матр'рияли да гледат снимки на баджата(комина). Там всяка фирма си има цветове и някакъв фирмен знак. На БМФ са жълто-червено-жълто и символа с лъвчето. Като търсите в нета, пишете "М/к Рожен" и ви излизат снимки.

23

2 ВИДА РУСОФИЛИ

преди 1 месец

ИМА 2 ВИДА РУСОФИЛИ: ПЛАТЕНИ И ЗАБЛУДЕНИ