Снимка: БГНЕС

Западът, Украйна и Русия трябва да се споразумеят за прекратяване на конфликта в Украйна, за да се избегне "бездната на ядрената война", заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко в ексклузивно интервю за АФП.

"Трябва да спрем, да постигнем споразумение, да сложим край на тази бъркотия, операция и война в Украйна".

"Да спрем и тогава ще измислим как да продължим да живеем... Няма нужда да продължаваме. По-нататък се намира бездната на ядрената война. Няма нужда да се стига дотам", посочи Лукашенко.

Според него Западът е виновен за началото на военния конфликт и е "разпалил тази война" в Украйна.

"Вие разпалихте тази война. Вие разпалихте войната и я продължавате", заяви Лукашенко.

"Ние видяхме причините за тази война", добави той. "Ако Русия не ви беше изпреварила, членовете на НАТО щяхте да се организирате и да нанесете удар срещу нея".

Беларус послужи като плацдарм за намесата на Русия в Украйна, но Лукашенко досега избягваше да бъде страна в конфликта. Анализаторите твърдят, че той добре осъзнава факта, че повечето беларуси не подкрепят изпращането на войски в Украйна.

67-годишният лидер, който управлява Беларус от близо три десетилетия, настоява, че властите в Киев могат да прекратят войната, ако подновят преговорите с Москва и приемат нейните искания.

"Всичко зависи от Украйна", каза той. "Точно сега тази война може да бъде прекратена при по-приемливи условия за Украйна".

Лидерът на Беларус призова властите в Киев да "седнат на масата за преговори и да се съгласят, че никога няма да заплашват Русия".

В средата на април преговорите между Русия и Украйна до голяма степен бяха преустановени.

Лукашенко заяви, че Украйна трябва да приеме загубата на окупираните от Русия региони в Източна и Южна Украйна.

"Това вече не се обсъжда", каза той. "Това можеше да се обсъжда през февруари или март."

В интервюто си Александър Лукашенко призна, че управлява авторитарна държава, но заяви, че в изолираната му страна няма политически затворници.

"Да, нашата система на власт е по-строга. Дори не изключвам думата "авторитарна"", каза той.

Лукашенко отхвърли "приказките за стотици" лишени от свобода хора.

"Тези хора се обявиха срещу държавата. Не срещу властите - срещу държавата и собствената си нация", каза той, визирайки онези, които са участвали в протестите срещу спорното му преизбиране за президент през 2020 г.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.