Снимка: БГНЕС/ЕПА

Руските сили превзеха източния град Лисичанск, съобщиха официални представители на двете страни, което е важна победа за Москва в усилията ѝ да превземе региона Донбас, информира в. "Ню Йорк пост“.

Натискът върху Запада да изпрати по-мощни оръжия на Украйна се удвои. Но икономическите разходи, свързани с войната, затрудняват поддържането на единството между съюзниците, отбелязва вестникът.

Превземането на стратегическия град Лисичанск от Русия означава, че фронтовата линия в източната част на Украйна ще се измести, тъй като руските сили ще се прегрупират, преди да настъпят още по на юг и на запад, заявиха в неделя военни анализатори и украински офицери, което гарантира, че следващата фаза на битката ще бъде също толкова кървава, колкото и предишната.

Изданието отбелязва, че доколкото Донбас е съставен от Луганска и Донецка област, превземането на Лисичанск на практика предава на Москва пълния контрол над Луганска област, което означава, че нейните сили вече могат да се съсредоточат на югозапад върху Донецк.

Вестник „Гардиън“ също се спира на това, че украинските сили са се оттеглили от Лисичанск, а Русия твърди, че вече контролира Луганска област в Източна Украйна. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че силите на Москва са установили "пълен контрол“ над Лисичанск и няколко близки селища. В неделя вечерта военното командване на Украйна потвърди, че войските ѝ са били принудени да се изтеглят от града, като заяви, че в противен случай щяло да има "фатални последици“. Лисичанск беше последният контролиран от Украйна град в Луганска област, отбелязва „Гардиън“. Въпреки това развитие на ситуацията президентът на Украйна Володимир Зеленски обеща да си върне Лисичанск с помощта на западни оръжия с далечен обсег на действие.

Още по темата
"Ще се върнем благодарение на нашата тактика, благодарение на увеличаването на доставките на съвременни оръжия. Украйна не се отказва от нищо", заяви той във вечерно обръщение.

В подкрепа на неговата надежда стана известно, че Австралия ще изпрати нова помощ за Украйна в размер на над 100 млн. долара, включително 34 бронирани машини, посочи в. "Телеграф“. Също така Канбера ще наложи санкции на 16 нови руски служители, заяви премиерът Антъни Албанезе, както и ще забрани вноса на злато от Русия. Вчера той посети Буча, Хостомел и Ирпин - три града в Киевска област, където след изтеглянето на руските сили бяха разкрити доказателства за масови убийства и изтезания, посочва „Гардиън“.

Бившата украинска премиерка и главна фигура в т. нар. Оранжева революция през 2004 г. Юлия Тимошенко заяви в интервю за в. "Телеграф“, че надеждите за мирно споразумение с Владимир Путин за прекратяване на войната в Украйна са "илюзорни“.

Тя предупреди, че всяко споразумение, което отстъпва украински територии на Путин, ще го насърчи да продължи да заграбва земи. Единственото решение сега, каза тя, е да го "довършим“ напълно с военни средства, въпреки нарастващия брой на загиналите украински войници. Нейните забележки са упрек към западните лидери, които намекнаха, че отстъпването на части от източния украински регион Донбас би било приемлива цена за мир.

Франция и Германия изразиха готовност за обсъждане на тази идея, въпреки че на срещата на върха на Г-7 миналия уикенд френският президент Еманюел Макрон заяви, че "Русия не може и не трябва да побеждава“.

Тимошенко изрази опасения, че с нарастването на икономическата цена на конфликта за Европа ще се увеличи изкушението да се подтикне Киев към мирно споразумение. Поради което пред "Телеграф“ тя заяви: "Изненадана съм, че някои държави продължават да се опитват да водят политика на умиротворяване. Това е неприемливо за цяла Украйна. Мирното споразумение е илюзия, единственият изход е победа в битката. Всяко мирно споразумение ще бъде първата стъпка към следващата война".

Въпреки неясния изход от руската инвазия в Украйна Западът започва да обсъжда следвоенната помощ за възстановяването на страната от разрушителната "специална военна операция“ на Москва. Великобритания ще бъде домакин на конференция през следващата година, чиято цел ще бъде да помогне на Украйна да се възстанови от щетите, нанесени от руското нахлуване, съобщиха от министерството на външните работи. Това се случва в момент, когато днес в Лугано, Швейцария, започва Конференция за възстановяване на Украйна, на която ще бъдат обсъдени начините за възстановяване на Украйна. На форума ще присъстват украинска делегация и представители на други държави, международни организации и гражданското общество.

Великобритания заяви, че работи с Украйна и други страни за домакинството на конференцията през следващата година и ще участва в надзорния съвет, за да подпомогне координацията между Украйна и нейните съюзници по отношение на мерките за възстановяване. В Лондон ще бъде създаден специален офис за тази цел.

В изявление в тази връзка външната министърка Лиз Тръс заяви: "Възстановяването на Украйна от руската агресивна война ще бъде символ на силата на демокрацията над автокрацията. То ще покаже на [руския президент Владимир] Путин, че опитите му да унищожи Украйна са довели единствено до създаването на една по-силна, по-просперираща и по-обединена нация", цитира изявлението в. "Телеграф“.

В интервю за в. „Индипендънт“ бившият руски олигарх Михаил Ходорковски отправя обвинение, че ако Западът още преди години беше започнал да действа за въоръжаването на Украйна и за налагането на строги санкции на Русия, това „на 100 процента“ би възпряло Владимир Путин да започне инвазията си по-рано тази година.

От ново разследване на „Ню Йорк таймс" става ясно, че от деня, в който Русия нахлу в Украйна, споменаванията на нацизма в руското обществено пространство са се увеличили до рекордно високи нива. Вестникът отбелязва, че след проучването на осем милиона статии за Украйна, събрани от над 8000 руски уебсайта от 2014 г. насам, става ясно, че след 2014 г. препратките към нацизма са „сравнително равномерни и не много чести в продължение на осем години, а след това се покачват до безпрецедентни нива от 24 февруари" тази година./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase