Снимка: БГНЕС

Разузнавателната служба на Украйна обяви днес, че Русия се стреми да въвлече Беларус във войната, след като от беларуска територия бяха изстреляни ракети към северен граничен район.

"Днешният удар е пряко свързан с усилията на Кремъл да въвлече Беларус като съвоюваща страна във войната в Украйна", заяви в Telegram украинската разузнавателна служба, която е част от министерството на отбраната.

Рано тази сутрин от територията на Беларус и от въздуха към село Десна в северната част на Черниговска област са били изстреляни 20 ракети, написа във Facebook северното военно командване на Украйна.

Още по темата
Разузнавателната служба на Украйна съобщи, че шест руски бомбардировача са изстреляли 12 крилати ракети от град Петрикав в Южен Беларус, след като са излетели от руска военновъздушна база.

Смята се, че руските сили са поразили цели в северните области Киев и Суми.

Според украинското разузнаване акцията е "пряко свързана с усилията на Кремъл да въвлече Беларус като съвоюваща страна във войната в Украйна".

Ударите са нанесени в момент, когато руският президент Владимир Путин се среща с беларуския си колега и близък съюзник Александър Лукашенко в Санкт Петербург.

Планирано е руският външен министър Сергей Лавров пък да посети Беларус в четвъртък и петък.

Беларус оказа логистична подкрепа на руското нахлуване в Украйна, започнало на 24 февруари, особено през първите седмици на офанзивата, въпреки че на този етап официално остава невоюваща страна, отбелязва БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase