Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили понасят болезнени загуби в боевете срещу руските войски както в град Северодонецк, така и в региона на Харков, предаде Ройтерс, цитирайки изказване на украинския президент Володимир Зеленски.

Още по темата
В своето вечерно обръщение той също така каза, че в този момент Украйна се нуждае от модерни противоракетни оръжия и добави, че не може да има оправдание за страните партньорки да забавят доставките.

Някои руски ракети успяват да избягнат отбраната и причиняват жертви, каза Зеленски.

Украйна каза, че нейните сили все още се опитват да евакуират цивилни от Северодонецк, след като Русия унищожи последния мост към града. "Най тежките сражения, както преди, са в Северодонецк и други близки градове и селища. Загубите, за жалост, са болезнени", каза Зеленски.

"Но ние трябва да се държим здраво - да се държим здраво е от такова критично значение за Донбас. Колкото повече загуби понесе врагът там, толкова по-малко сили ще му останат, за да продължи със своята агресия", добави той.

Украйна също понася "болезнени загуби" в региона на Харков, източно от Киев, където Русия се опитва да заздрави позициите си, след като наскоро беше отблъсната, каза Зеленски. "Сраженията там продължават и трябва да продължим да се бием, да се бием здраво", добави той, цитиран от БТА.

Междувременно полският премиер Матеуш Моравецки разкритикува досегашната подкрепа за Украйна, която отново и отново призовава да ѝ бъде изпратено повече и по-тежко въоръжение. "Не сме направили достатъчно, за да защитим Украйна, да подкрепим украинския народ, да защитим тяхната свобода и суверенитет. И ето защо ви призовавам, моля ви да направите много повече за доставките на оръжия и артилерия на Украйна", каза Моравецки. "Къде ще е доверието в нас, ако Украйна падне? Можем ли да си представим, че Украйна ще падне и ние ще се върнем обратно към всичко по старо му? Надявам се, че не можем", добави той.
 

Коментари Напиши коментар

318

Анонимен

преди 7 месеца

Единственото нещо което е че страда рускоезичното население защото явно него пращат на фронта . Другите се скатават. То такъв им е стила на укри. Да се скатават яко.

317

Анонимен

преди 7 месеца

Болезнени загуби търпи рускоезичното население. Само тях ги пращат на фронта. Руснаци срещу руснаци. Украинците им давали повиквателни по улиците. Украинците ме отвращават.Те са нацисти но от най лошо поколение.

316

Анонимен

преди 7 месеца

Украйна чака оръжия ,и не може да има ОПРАВДАНИЯ от страните за забавяне на доставките ,подчерта Зеленски,край на цитата. БЕЗ КОМЕНТАР !!!!!