Снимка: БГНЕС

Подхранваният от войната в Украйна и коронавирусната пандемия недостиг на суровини може да увеличи допълнително най-големия ценови скок при суровините от десетилетия насам, сочи проучване на Bloomberg, проведено в периода 6-10 юни. В същото време се очаква търсенето на изкопаеми горива единствено да нараства, тъй като Европа се стреми да загърби руската енергия, разбивайки всички непосредствени надежди, че високите цени ще насърчат преминаването към по-чисти възобновяеми енергийни източници.

Продължаващото покачване на цените би допринесло за допълнителното ускоряване на инфлацията в глобален мащаб, което заплашва да засили продоволствената криза и политическите кризи в някои части, като същевременно забави икономическия растеж навсякъде, тъй като централните банки вече повишават агресивно своите лихвени проценти, пише Bloombergtv.bg,

Ценовият натиск се засили рязко след руската инвазия в Украйна, която застрашава износа на зърно и накара голяма част от света да прекъсне икономическите си връзки с Москва, контролираща някои от най-големите петролни компании. Това допълнително влоши проблемите при глобалните вериги на доставка и предлагането като цяло.

Индексът на Bloomberg за борсово търгуваните суровини нараства от началото на годината с 35%, отчитайки най-бързия си темп на растеж от 1979 г. насам. Цената на пшеницата ще продължи да нараства през останалата част на годината, задълбочавайки продоволствената криза по света, дори когато суровият петрол се отдръпва от най-високите си ценови нива през последните години според изследването на Bloomberg, обхващащо 805 респонденти.

Още по темата
Междувременно въглищата се очертават като основното гориво за Европа, която трябва да запълни празнината, очертаваща се от прекратяването на доставките на руски енергийни ресурси преди следващата зима.

„Комбинацията от войната и дисбаланса при търсенето и предлагането, който вече беше факт още преди инвазията на Русия, особено в енергетиката, наистина ще доведе до общото поскъпване на среброто, неблагородните метали, благородните метали и енергията“, коментира Пол Кристофър от Wells Fargo.

Решението на Европа да намали употребата и покупката на руски горива се разглежда като потенциална възможност за преминаване към по-чисти източници на енергия, но читателите на Bloomberg изглежда се съмняват, че това ще се случи в краткосрочен план. Въглищата вероятно ще играят по-голяма роля в запълването на празнината в енергийния микс на Европа през следващата зима според 68% от респондентите в проучването, докато само 32% смятат, че възобновяемите източници ще бъдат водещи.

Въпреки че Европа е лидер в прехода към възобновяеми източници, трудно ще успее да инсталира достатъчно вятърни и соларни мощности, за да може да компенсира в толкова кратки срокове изоставените руски енергийни доставки. Енергийната криза в региона е допълнително влошена заради проблеми с производството на ядрена енергия във Франция, европейски пионери по отношение на този тип енергия.

„Истината е, че европейските страни ще трябва да намерят енергия от друго място и въглищата ще продължат да играят важна роля при запълването на празнината за определени държави“, коментира Матю Шерууд, суровинен анализатор в Economist Intelligence Unit. „Преходът към зелена енергия вероятно ще бъде по-бавен от този, който очакваме да се случи в развиващия се свят“, добавя той.

Ценовият натиск при храните „едва ли ще отшуми в краткосрочен план“ и това вероятно ще има социални последици по целия свят, изтъква Масимилиано Бондури, главен изпълнителен директор на SGMC Capital, пред Bloomberg.

Въпреки че ценовите скокове при суровините изглежда са в застой, повечето респонденти очакват инфлацията да остане над целите на централните банки. Това предполага, че читателите прогнозират, че спираловидно покачване на цените придобива все по-устойчиви очертания в други части на икономиката. Това е очевидно в американската икономика, като последните данни от миналата седмица показват, че инфлацията при потребителските стоки неочаквано се ускорява до 8,6%.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase