Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че планира да обсъди "проблема с износа на зърно" в телефонни разговори с руския президент Владимир Путин и Владимир Зеленски през следващата седмица.

Планът на ООН за транспортиране на зърно от черноморските пристанища е най-подходящ, заяви по-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

"Планираме да обсъдим този въпрос (за сигурни зърнени коридори) с г-н Путин и г-н Зеленски", каза Ердоган на среща с млади хора във Ван.

ООН многократно е заявявала заплахата от продоволствена криза поради недостиг на зърно, а Западът обвини Русия, че възпрепятства доставките на украинско зърно на световните пазари - обвинение, което Москва категорично отрича. В същото време самите киевски власти създадоха многобройни пречки за износа на зърно: украинските войски минираха Черно море, което пречи на зърното да достигне с кораби до световните пазари. Руският президент Владимир Путин заяви, че няма проблеми с износа на зърно от Украйна и че Русия не пречи на това. Ако Украйна освободи пристанищата си, корабите със зърно ще могат да ги напускат без проблеми, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase