Снимка: БГНЕС

Последният път, когато Наталия Зарицка чува гласа на съпруга си, е на 17 май, когато той се обажда, за да й каже, че на него и на неговите събратя е наредено да се предадат на руснаците.

Той е сред последните оцелели защитници на стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол - последният бастион на украинската отбрана срещу руската обсада на града.

Съпругът на Зарицка й се обажда всеки ден с разкази за влошаващата се ситуация в убежището им, докато не дошла заповедта да се предаде. Оттогава настъпва тишина.

Сега номерът на мобилния телефон, от който той й се обаждал, се превърна в ключов контакт за нова група - Жени от стомана, сформирана от съпругите, майките и сестрите на мъжете, пленени от руснаците, изискващи действия от украинското правителство и света да гарантират, че техните изчезнали мъже са третирани в съответствие с международните конвенции за война.

"Украинските жени не се раждат от стомана", каза Зарицка на пресконференция в Киев миналата седмица, на която обяви стартирането на групата. "Ние се превръщаме в стомана, докато чакаме защитниците на родните си земи. Ние се борим рамо до рамо с тях, когато се борим за техния живот и свободата им."

В страната, обединена зад президента Зеленски след руската инвазия, членовете на "Жените от стомана" са рядък глас на несъгласие. Те пътуваха в чужбина по време на обсадата на "Азовстал", за да разговарят с лидери от папата до президента на Турция Ердоган за евакуирането на мъжете им .

Формирането им като политическа сила е подобно на това на Комитета на войнишките майки на Русия - един от малкото останали в страната гласове на несъгласие, способни да организират натиск върху президента Путин. "Бяхме помолени да мълчим, за да не влошаваме нещата", казва Тетяна Хорко, сестрата на Сергей Хорко, украински морски командир. "Но не бива да се мисли, че историята на героите на "Азовстал" е приключила. Те имат нужда от подкрепа, трябва да бъдат върнати у дома."

Женевските конвенции диктуват строги правила за третиране на военнопленниците, включително правото на Червения кръст да ги посещава и да предава комуникация със семействата им. Единственият контакт, който жените са имали с Червения кръст, е потвърждение, че мъжете са излезли живи от Азовстал и са били отведени в контролираните от Русия райони на Украйна. Дали те остават там или са отведени през границата в Русия, където се смята, че неизвестен брой украински войници и цивилни са били насилствено преместени, е загадка.

"Бях информирана, че е регистрирано, че мъжът ми е напуснал завода "Азовстал", но нито един от въпросите ми – дали е още жив, в какво състояние е и къде е бил отведен – не е получил отговор", твърди Зарицка.

Сандра Кротевич, сестрата на първия заместник-командир на полк "Азов" Богдан Кротевич, казва, че близките нямат представа какво се случва със задържаните бойци. "Къде са, какво се случва с тях, в какво състояние са - ние не знаем“, каза тя. Тя призова Русия "да се отнася към тях с Женевската конвенция, в съответствие с международното право, както Украйна се отнася към руските военнопленници".

Украйна обаче самата наруши тези конвенции, като постави руски войници пред камерите за пресконференции и интервюта. Тя се опита да разграничи отношението си към затворниците, като създаде гореща линия за роднини, които могат да се обадят, за да разберат съдбата им. Родителите на руски войници се обявиха срещу принудителното разполагане на техните мобилизирани синове на украинското бойно поле, докато Москва е обвинена, че крие данни за жертвите и не е информирала семействата за смъртта на техните близки в битка.

Червеният кръст мълчи за неуспешните си усилия за достъп до украинците, които се предадоха в Мариупол. Според Русия става дума за около 2500 души. Тяхната съдба беше разкрита в телефонен разговор между президента на Франция Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и Путин, когато европейските лидери настояваха за размяна на пленници.

Призивът предизвика противоречия относно схващането, че европейските лидери настояват Украйна да направи отстъпки на Русия, за да сложи край на войната, нещо, което Киев категорично заяви, че няма да направи.

Много от защитниците на "Азовстал" принадлежат към батальон "Азов" - бивша дясна милиция, която сега е част от украинската армия. Кремъл използва батальона като доказателство за твърдението си, че Украйна се ръководи от неонацисти.

Руските политици предложиха заловените мъже да бъдат изправени пред съда, което накара Украйна да предприеме превантивна стъпка, и да започне да съди руски войници за военни престъпления. Жените се страхуват, че животът на съпрузите и братята им е част от политическа битка за контрол върху разказа за правата и грешките на войната.

"Нашите момчета защитаваха страната си и тези приказки за нацизъм не са нищо друго освен руска пропаганда", каза Зарицка. "Очевидно украинското правителство трябва да направи нещо, но и целият свят трябва да направи нещо по въпроса. Това всъщност е отговорност на целия свят, вече не става дума за война. Става дума за стойността на живота."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase