Снимка: Bloomberg

След 100 дни война Украйна се бори за време, опитвайки се да устои срещу огромната руска офанзива по източния си фронт достатъчно дълго, за да пристигнат западните оръжия и да й дадат крайно необходимо предимство.

Докато жертвите се увеличават и някои западни столици се бавят с доставките, украинските власти се опасяват, че облекчението може да не дойде достатъчно бързо, пише Ройтерс.

Още по темата
Обещанието на Белия дом тази седмица за оръжия на стойност 700 милиона долара, включително усъвършенствани ракетни системи, беше посрещнато с нотка скептицизъм от някои от онези, които гледат как домовете им са разрушени и градовете превзети.

„Вече закъсняват“, каза Сергей Гайдай, губернатор на източната Луганска област на Украйна, чийто роден град Северодонецк беше частично разрушен по време на руско настъпление през последните дни.

„Нашите западни партньори ни помагат, но количеството оръжия и боеприпаси, които предоставят, не е достатъчно“, каза той в интервю за Ройтерс.

Хиляди бяха убити и повече от 6 милиона души бяха принудени да избягат от страната, откакто Русия започна своята непредизвикана инвазия на 24 февруари.

Русия казва, че е ангажирана в "специална военна операция" за разоръжаване на Украйна и освобождаване от ултранационалисти, които Кремъл казва, че заплашват руската сигурност. В Москва президентът Владимир Путин изглежда възнамерява да създаде впечатлението, че всичко върви нормално въпреки международните санкции.

Тъй като една пета от Украйна е окупирана, президентът Володимир Зеленски каза в четвъртък пред западните представители в Братислава, че войната е изправена пред „преломна точка“ в зависимост от това дали Западът може да предостави оръжията, за да подкопае огромното предимство в оборудването и войските, които Русия има на изток.

"Голяма грешка"

Някои смятат, че Западът вече е пропуснал най-добрия си шанс.

 „Имам чувството, че Западът направи голяма грешка. Преди шест седмици, когато руснаците се изтегляха, тогава американците трябваше да дадат на украинците HIMARS“, каза Джейми Ший, бивш високопоставен служител на НАТО, сега в мозъчния тръст "Приятели на Европа" в Брюксел, говорейки за модерните ракетни системи, обещани от Съединените щати.

Русия напредва бавно, само с 500-1000 метра на ден в сравнение с десетките километри, предвидени от нейната военна доктрина, когато използва сегашната си тактика, каза представител на западната отбрана.

Фокусът върху артилерията отчасти се определя от отслабеното състояние на руските сухопътни сили, чиято бойна ефективност е около 50% от пълния капацитет, каза западният служител на отбраната, като изчисли, че Москва е загубила над 40 000 войници - загинали или ранени.

Дълбока умора

Но тактиката също така нанася неумолими щети на украинските сили на фронтовата линия, където на ден умират по 100 войници, а ранените са 450-500 военнослужещи.

Интензивността на огъня не позволява на украинските сили да бъдат сменяни често и това задълбочава умората.

Докато Украйна впечатлява с много умни тактики, стратегии и организация, „никой не може да отрече, че украинците са понесли удар след удар“, каза Йорг Форбриг от "Германския фонд Маршал" в Берлин.

"Русия има много повече ресурси да влее в тази война, отколкото украинците", казва той.

Два фактора вероятно ще определят успеха на помощта на Запада: скорост и количество, според военни анализатори.

 „Получихме около 100 гаубици от САЩ и почти всички от тях са в Украйна, но проблемът е, че имаме нужда от поне пет пъти повече такива оръжия, за да осигурим поне баланс на силите на изток", каза базираният в Киев Сергей Згурец, ръководител на консултантската фирма Defense Express.

Може да отнеме до четири седмици, докато оръжията влязат в експлоатация, като се вземе предвид времето за доставка и обучение, което потенциално дава на Русия прозорец за превантивно засилване на операциите си.

Усъвършенстваните американски ракетни системи с обсег до 80 км - около два пъти повече спрямо съществуващата артилерия - биха могли да се окажат голямо предимство за Украйна, значително да намалят излагането на артилерийските сили на руски обстрел и да повишат скоростта и точността на ударите по руски позиции.

Оръжията могат също така да позволят на Украйна да нанесе удари по линиите на снабдяване. Вашингтон се съгласи да достави HIMARS, след като получи уверения от Киев, че няма да ги използва за поразяване на цели на руска територия.

Подобни анализи четете на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase