Снимка: БГНЕС

Преди две седмици стотици украински бойци прекратиха защитата на стоманодобивния завод "Азовстал". Сега някои от техните близки казват, че имат съвсем малко или никаква информация за местонахождението им.

"Не съм се свързала със съпруга си и не съм получавала информация за него напоследък", споделя Анна Ивлева, съпругата на Антон, морски пехотинец, който беше тежко ранен по време на обсадата на Русия на завода в Мариупол.

Изминал е повече от месец, откакто тя е говорила с него.

"Последният път, когато говорихме беше на 13 април. След това неговите братя по оръжие ми пращаха съобщения, че е още жив", казва Ивлева пред CNN.

Въпреки че украинските правителствени служители поддържат връзка, тя "няма информация" къде са бойци на "Азовстал" и при какви условия са държани те. И все пак тя се надява, че съпругът й е все още жив, дори и в плен.

"Всички ние – семействата, съпругите и майките на морските пехотинци, се подкрепяме, винаги сме във връзка помежду си 24/7“, каза тя. "Винаги обменяме всякакви налични новини. Ние сме като семейство."

След продължителна обсада, украинският пристанищен град Мариупол падна под пълен руски контрол по-рано този месец с предаването на "Азовстал" - последният бастион на украинската отбрана на града.

Не е ясно колко украински войници са в ареста на Русия, но руските военни твърдят, че над 2000 украински военнослужещи са се предали именно там.

Руската държавна пропаганда описва защитниците на "Азовстал" като "нацисти", пораждайки сериозни опасения относно начина, по който те могат да бъдат третирани в плен.

Друга жена на име Яна - чието гадже е морски пехотинец, който е бил в "Азовстал" - говори пред CNN при условие за анонимност, позовавайки се на опасения за сигурността.

"Не съм чувала нищо за него", казва тя. "Последният път, когато се свързахме, беше на 11 май."

Украинското правителство не е предоставило никаква информация къде може да е нейният приятел, добавя тя.

"Майката на гаджето ми се свърза с Международния комитет на Червения кръст, не мога да си спомня кога точно", разказва тя. "Само й казаха, че е жив, това е."

МКЧК участва в регистрирането на бойци, напускащи завода "Азовстал" от 17 май - отчасти за да помогне на военнопленниците да поддържат връзка със семействата си. Организацията работи в Украйна от 2014 г., когато започна войната в украинския регион Донбас.

Друга съпруга на защитник на Азовстал, Татяна, каза, че съпругът й е успял да й се обади от неизвестен номер след предаването и й съобщил, че някои от другарите му са задържани в град в контролираната от сепаратистите област Донецк.

"Гласът му беше спокоен и уверен", казва тя. "Той каза, че условията, при които са държани, са наред и че е възможно в бъдеще да им бъде позволено да получат някои пакети."

Татяна твърди, че е говорила със съпруга си около десет минути и че съпругът й е казал, че ще опита да се обади отново. Но оттогава тя също не е чула нищо.

"Това е, няма повече обаждания или новини", казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase