Снимка: БГНЕС

Западът остава разделен по отношение на степента на подкрепата си за Украйна в нейната защита срещу продължаващата вече месеци руска инвазия.

"Единството е свързано с оръжията. Въпросът ми е дали това единство съществува на практика? Аз не мога да го видя. Огромното ни предимство пред Русия би било, когато сме наистина единни", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на дискусия за Украйна в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Вашингтон и европейските страни са налели оръжия за милиарди долари в Украйна, за да помогнат на превъзхождащите ги сили да отблъснат по-добре въоръжените руски нашественици.

Киев призова за по-голяма подкрепа, членство във военния алианс на НАТО, ръководен от САЩ, и за налагане на забранена за полети зона над страната.

Зеленски заяви, че Украйна е благодарна за подкрепата на президента на САЩ Джо Байдън, но заяви, че решимостта близо до дома изостава.

"Ние се намираме на европейския континент и се нуждаем от подкрепата на обединена Европа", добави той.

Зеленски посочи конкретно съседна Унгария, която се противопостави на ембаргото на Европейския съюз върху руския петрол - друго ключово украинско искане.

"Унгария не е толкова солидарна, колкото останалата част от ЕС", каза Зеленски.

Той посочи също липсата на консенсус по историческата кандидатура на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, която беше поставена под въпрос от Турция.

"Има ли такова единство по отношение на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО? Не. Така че има ли силен общ Запад? Не", заяви украинският лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase