Снимка: Bloomberg

През изминалата година почти всеки сектор при търговията на дребно печелеше. Тенденциите за оставане вкъщи не бяха напълно избледнели, така че хората все още харчеха за консумативи за готвене и инструменти "направи си сам". В същото време градовете се отваряха отново и потребителите купуваха дрехи и козметични продукти.

Сега добрите времена за търговията на дребно са към своя край. Но не е напълно ясно дали това се дължи на промяната в навиците на потребителите - т.е. "Голямата ротация" от навиците от пандемията към тези, свързани с отворените икономики - или на растящата инфлация, пише Андреа Фелстед за Bloomberg.

Това затруднява търговците на дребно, инвеститорите и политиците да разберат какво се случва с балансите на потребителите и домакинствата. Някои категории стоки са явни жертви на промените от пандемичните тенденции. Peloton Interactive Inc., например, изпадна в срив, когато потребителите му се върнаха във фитнеса. Хората се отдръпнаха и от онлайн пазаруването, тъй като ограниченията за физическите магазини се облекчиха, потискайки дигиталните продажби от двете страни на Атлантика.

Други са явни победители при повторното отваряне. Estee Lauder Cos Inc. преживя „ренесанс“ на грима по целия свят, дори когато блокирането в Шанхай наруши доставките.

Но някои сектори са по-трудни за дешифриране.

Вземете стрийминг платформата Netflix Inc., която загуби 200 000 абонати през първите три месеца на тази година, за първи път от 2011 г., и прогнозира, че ще се свие с още 2 милиона клиенти през второто тримесечие. Бихме могли да обвиняваме повечето нощни излизания след края на ковид ограниченията за забавянето. Но може би покачващите се цени на наемите, храната и газта са виновникът – отказването от абонаментът за Netflix е едно от най-лесните стъпки за намаляване на бюджета, особено ако все по-скъпите хранения навън също се ограничават.

Стоките за дома също са мистерия. Потребителите харчеха щедро за тях, когато бяха затворени у дома през по-голямата част от деня. Но колко пъти можеш да правиш ремонт на кухнята си? Логично е секторът да се свие след пандемията.

Стоките за дома обаче са големи и скъпи предмети и са сред първите разходи, които се премахват от бюджета, когато парите не достигат. Тези стоки са и поскъпнали и са трудни за съхранение.

Миналата седмица Walmart Inc. съобщиха, че американците харчат повече пари за храна, като по този начин отклоняват средства от по-скъпи стоки като мебели.

Данните на Target Corp. са същите – в началото на март те отбелязаха спад, тъй като американците се бореха с растящите цени на храната и горивата. Това засегна покупките на големи стоки като телевизори, кухненски уреди и мебели. Вместо това потребителите се насочват към по-малки и декоративни стоки като свещи и картини.
Когато става въпрос за облекло, потребителските настроения са още по-сложни.

Въпреки че търговците отбелязват спад на търсенето на облекло, то се води най-вече от намаления интерес към аксесоарите. Купувачите все още са готови да харчат за нови обувки или рокли за специални случаи. Магазини като Kohls Corp., които включват стоки с по-атлетичен и небрежен стил, се готвят да добавят по-елегантни стоки към инвентара си. Подновяването на пътуванията от друга страна води до търсене на куфари и бикини.

Има знаци, че променящите се навици на потребителите са по-скоро водени от инфлацията отколкото от ковид цикъла. Например McDonald’s Corp. Отбелязва по-малки поръчки и предпочитания към по-евтини продукти. Kohl’s също заявиха, че виждат по-малко стоки в кошниците на потребителите.

Навсякъде купувачите се насочват към по-евтини марки за сметка на известните брандове. Това е класическа стратегия за справяне с увеличението на цените. При всички случаи търговците трябва да проумеят бързо какво се случва.

Наближава времето за поръчки за пиковия зимен сезон за покупки. Ако не направят добре сметките си, могат да се окажат без наличност за търсени стоки или с прекалено голяма наличност на неща, които не им трябват. Walmart и Target вече са затрупани със стока след миналогодишното запасяване заради проблемите с доставките.

Търговците и компаниите трябва да вземат предвид и това, че проблемите с доставките не са се разрешили. Target заяви, че доставките все още са „неравномерни“. Някои компании, включително Nike Inc. все още чакат голямо количество стока, която е на път. На някои може да им се наложи да поръчат стоката за зимните празници по-рано, като се има предвид продължителните проблеми със затварянията в Китай. Това увеличава риска стоките да пристигнат точно когато купувачите решат да свият разходите си.

Следващите шест месеца ще са решителни за общия изглед на икономиката, пише Bloomberg TV Bulgaria.

По-пестеливи купувачи в комбинация с твърде голям инвентар може да доведе до буферен Черния петък – големите отстъпки могат да успокоят натиска върху цените на храните и горивата. Твърде голяма предпазливост обаче може да доведе до стоков дефицит, какъвто наблюдавахме през последните два сезона. Да си припомним, че част от липсите в магазините в края на 2020 бяха вследствие на по-малките поръчки, направени от веригите насред първата вълна на пандемията.

Тази седмица редица изпълнителни директори заявиха, че имат „добри предчувствия“ за бъдещето. Като се имат предвид всички несигурности пред които са изправени, може би предчувствията им са погрешни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase