Какви ще са последиците за България от войната в Украйна?

"Последиците няма да бъдат краткосрочни. Те няма да засегнат само геополитиката, световните отношения няма да се почувстват на полето на икономиката, а и ще променят дори в цивилизационен план всичко онова, което ни заобикаля. Моите прогнози са песимистични. От една страна ще имаме една студена война, една обективно паднала "Желязна завеса" между Европа и Русия", каза политическият анализатор проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него това ще нанесе дълбоки травми и върху духовността на всички народи.

"Големият руски световен учен Камик Лихачов казва, че България е страната на духа и че руската култура идва от нашата страна. 24 май трябва да бъде български национален празник. Кирилицата е създадена в България. И един век по-късно е пренесена в Русия", сподели писателят Владимир Левчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че войната в Украйна е променила света.

"Нямаше никаква логика да се извършват всички тези зверства, освен исторически претенции. Украйна е най-голямата държава в Европа след Русия. Последиците ще бъдат ужасни. Путин е тежко болен", подчерта Левчев.

"За жалост, медиите отдавна са напуснали полето на обективната информация, която стига до крайния консуматор. Има активна дезинформация. Това нещо го виждане не само в България, но и в повечето западни страни - Великобритания, тя е водеща в това отношение, както и Германия. И падението на една водеща медия - "Дойче веле", допълни проф. Захариев.

Според политическия анализатор, ако Донецк и Луганск се върнат в пределите на Украйна, ще последва "разчистването на сметки".

"Оптимист ме прави изявлението на Министерството на външните работи на Русия, че те подробно ще анализират Плана на Италия за мир и ще излязат с контрапредложение", сподели проф. Захариев.

Гледайте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase