Снимка: БГНЕС/ЕПА

След превземането на Мариупол от руските войски в разрушения пристанищен град липсите са повсеместни. Руските окупатори обаче имат големи планове и дори вече подготвят паметници за „освобождаването“ на града.

От товарен микробус доброволци и войници раздават картофи и плодове. Групичка хора, включително деца, са се наредили и жадно чакат да получат пресни хранителни продукти. Кадрите са заснети и показани от руската държавна агенция Риа Новости, а посланието е ясно: руските войски се грижат за тези от жителите на Мариупол, които са останали в града, пише "Дойче Веле".

"Благодарим, че отново има вода. Надяваме се скоро да имаме също и ток и газ, както и мир", казва местна жителка.

Навсякъде в Мариупол се разчиства – поне така твърдят руските медии. В града празнуват победата над последните украински войници, които миналата седмица се предадоха. Кадрите от до голяма степен разрушения град внушават, че нормалността се завръща.

Кметът е напуснал града

По украинската телевизия кметът Вадим Бойченко опровергава това: „Канализацията е повредена, а в града все още живеят около стотина хиляди души. Лекари твърдят, че има опасност от инфекциозни болести като холера и дизентерия. За същото предупредиха и от ООН."

Бойченко обаче отдавна е напуснал града, а властта се упражнява от други. В началото на април неговите функции бяха иззети от бившия местен депутат Константин Ивашченко, който е бил член на проруската партия „Опозиционна платформа за живота". Главната прокуратура на Украйна го подозира в държавна измяна.

Идат руските паметници

Новите властимащи подготвят поставянето на паметници, включително се работи върху алея със засадени ели – в памет на загиналите за „освобождението" на града, както руската страна нарича окупацията. Русия дойде, за да остане, заяви в началото на май лидерът на сепаратистите Денис Пушилин. Сега започвало разминирането на пристанището, възстановяването на разрушените жилища, а Мариупол щял да стане курортно селище.

Украинският военен експерт Олег Жданов обаче искрено се съмнява в това: „Щом ще възстановяват града, значи трябва да осигурят средства от руския бюджет. Въпросът е кой ще управлява тези финансови потоци. Кадиров, разбира се. Това всъщност е почит към Кадиров за това, че неговите бойци участват във войната срещу Украйна."

Примерът Грозни

Според данни на британското разузнаване чеченските части в Мариупол са били ръководени от братовчед на чеченския лидер Кадиров. Самият Кадиров заяви, че при възстановяването ще бъде използван опитът, натрупан след втората война в Чечения.

Тогава столицата Грозни беше почти напълно разрушена от руските войски. А това не е особено добър знак за Мариупол, твърди Жданов. Защото и до днес в Грозни е възстановен само центърът, докато останалите части на града продължават да са в руини."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase