Снимка: БГНЕС

Украинският прездент е сменил ръководителя на Териториалната отбрана след три месеца война. Той не посочи каквито и да е мотиви за рокадата, съобщава Ройтерс.

Министерството на отбраната на страната съобщи, че Зеленски е назначил генерал-майор Игор Танцюра на мястото на Юрий Галушкин като командир на силите, които помагат на украинската армия да защитава страната, откакто на 24 февруари започна руската инвазия.

Министерството описа Танцюра като опитен офицер, който е бил началник щаб на украинските сухопътни сили.

Откакто бяха създадени малко преди началото на инвазията, Силите за териториална отбрана бързо увеличиха числеността си и започнаха да играят важна роля в конфликта с Русия, отбелязва военното ведомство.

"Експлозивното нарастване на структурата, особено в условията на интензивни сражения, дава възможност за трупане на голям опит с грешки и постижения. Има успехи, но за съжаление има и загуби", заявява министерството в свое изявление.

Териториалната отбрана беше почти приравнена по правомощия с украинската армия, а промените гласува неотдавна Радата.

Володимир Зеленски и Кристалина Георгиева са обсъдили необходимостта от финансова подкрепа за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обсъди необходимостта от финансова подкрепа за икономиката на страната с управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, предаде Ройтерс. Украинският президент публикува и видео от конферентния им разговор и съобщи за финансовата подкрепа в канала си в Телеграм.

"МВФ е важен партньор. Очакваме с нетърпение по-нататъшната ползотворна съвместна работа за поддържането на финансовата стабилност на Украйна", написа Зеленски в Туитър.

 

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 1 месец

Проси оръжия

31

Анонимен

преди 1 месец

големи яйца! само пълните сайта с глупости.

30

Анонимен

преди 1 месец

Ако Украйна влезе в ЕС, в БГ незабавно трябва да се организира референдум за излизане!