Снимка: БГНЕС/ЕПА

От началото на пълномащабната война защитниците на Мариупол са унищожили около 6000 руски военни и над 100 единици руска бронирана техника.

Това заяви заместник-командирът на полк "Азов" капитан Святослав Паламар по време на специално военно заседание на Киевския форум за сигурност.

"Нашият гарнизон успя да унищожи около 6000 вражески части, включително един генерал. Около 78 танка, повече от 100 бронирани машини. Това е потвърдено", каза Паламар.

Той подчерта, че Русия е насочила най-елитните си части в щурма на Мариупол.

Още по темата
„Това е 150-та дивизия, това е 68-ми танков полк. Това е 83-та въздушно-десантна бригада. Това е 346-та бригада на ГРУ, специални части. Това е 22-ра бригада Специални сили на ГРУ. Това е 9-ти полк на морската пехота "ДНР". Това е 810-та бригада на Черноморския флот. Това е 155-та тихоокеанска бригада. И също така стратегическа авиация и тактическа авиация. Това са наемници на "Вагнер", а също и други бойци от други територии на Руската федерация и Кавказ“, каза той.

Заместник-командирът на полк "Азов" отбеляза, че руските войски превъзхождали украинските защитници по брой оръжия и по брой на пехотинците.

„Руските войски се състояха от около 14 000 военнослужещи. Това е изключително огромно количество техника, това са самолети, това са кораби, това е морска артилерия, това са самолети както на тактическата, така и на стратегическата авиация“, подчерта той.

Паламар отбеляза, че сега продължава отбраната на Азовстал.

"Ще продължим да се съпротивляваме, докато имаме възможност“, увери украинският защитник.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски увери, че украинските власти работят по дипломатически варианти за спасяване на украинските военни, които се намират на територията на Азовстал.

Междувременно стана ясно, че се водят „много трудни преговори“ за извеждане на украинските бойци, блокирани в стоманодобивния завод „Азовстал“ в обсадения Мариупол.

Павло Кириленко, ръководител на военната администрация на Донецка област, съобщи пред медията, че опитите за спасяване на бойците продължават.

„Трудни преговори са в ход и те продължават в момента, за да се спасят последните украински защитници на Мариупол. Преговорите вървят бавно, защото Руската федерация се опитва да диктува своите условия и изисквания колкото е възможно повече. Следователно, на първо място, за нас е важно извеждането на тежко ранените бойци“, каза той.

Кириленко каза, че руснаците продължават да бомбардират Азовстал. „Русия пуска вакуумни бомби“, допълни Кириленко.

„Ще коментираме каквото и да е едва когато хората от завода бъдат в безопасност. Едва тогава ще дадем някакви коментари. Преговорите продължават и наистина са много трудни. Руската федерация винаги променя условията. И дори тези договорки, които имаме с Русия, не са на 100% сигурни“, каза Кириленко.

Коментари Напиши коментар

199

Една

преди 1 седмица

А за техните 30 000 убити що не казва

198

Джордже Балашевич

преди 1 седмица

Един ден, ще има процес и на този процес ще слушаме от руснаци и украинци, от военни и цивилни, какви зверства са извършвали към свои и чужди, към деца и жени, тези "герои" от "Азов" и другите подобни фашистки формирования! Тази съдистична, надрусана ***, която извърши всички тези зверства под "вещото" ръководство на натовските генерали, блокирани в завода Азов! Ако това са героите на една държава, то по-добре тази държава да не съществува! Тези "герои" са срам за човечеството!

197

Джордже Балашевич

преди 1 седмица

Давате отчет колко хора сте унищожили. Тогава защо се оплаквате и хленчите, след като другарите на тези които унищожихте, искат да унищожат вас? Това е война, а не хулиганско мероприятие по време на футболен мач! Когато забивате ножове и прострелвате пленени от вас войници, не търсехте Си Зипин, Папата, ООН! А сега вашите майки, сестри и съпруги се опитват да ви спасят, което е съвсем нормално и човешко! Но питам вас, какво става с майките, сестрите и съпругите на 6000 избити от вас?