Снимка: БГНЕС

Кремъл днес отвърна на призивите на полския премиер Матеуш Моравецки за "изкореняване на чудовищната идеология" на Русия, предаде Ройтерс.

"Това е квинтесенцията на онази омраза към руснаците, която за жалост, като метастаза, е заразила цялото полско ръководство и в много отношения - полското общество", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Във вторник, в своя статия в британския вестник "Телеграф", Моравецки написа, че руският президент Владимир Путин е по-опасен от Адолф Хитлер и Йосиф Сталин заради по-усъвършенстваните оръжия, с които разполага.

"Това шокиращо изявление, за жалост, е истерично и неприемливо", каза Песков.

Отношенията между Полша и Русия, които вече бяха обтегнати, се влошиха още повече, откакто Русия изпрати военни в съседната на Полша Украйна на 24 февруари, припомня Ройтерс. Повече от половината от избягалите от Украйна 6 милиона души прекосиха в Полша. Варшава последователно се застъпва за по-сурови западни санкции срещу Москва и изгони 45 руски дипломати, което предизвика ответен отговор от Москва.

Руският посланик беше залят с червена боя от протестиращи, докато поставяше венец в съветско военно гробище във Варшава. Русия поиска официално извинение и предупреди, че ще предприеме последващи стъпки, ако остане неудовлетворена от отговора на Полша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase