"Идентифицирахме 6 хиляди души, за които считаме, че имат съществен принос за войната. Това са хора, които със своите преки и косвени действия направиха тази война възможна – те са ключови служители на Путин, ключови пропагандисти или ключови корупционери, които подкрепят войната и подстрекават към война", каза в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR Леонид Волков, политически  съветник на Навални. Интервюто ще бъде излъчено днес от 17.30 часа по Bulgaria ON AIR. Списъкът от близо 6000 души е съставен от Фонда за борба с корупцията, оглавяван от опозиционера Алексей Навални, който беше осъден и се намира в лагер.

"Тези хора са отговорни за настоящата ужасна ситуация, за ужасната война и ние искаме на първо място те да усетят страданието. Искаме те да бъдат санкционирани, да не могат да влизат в Европа, да изгубят активите си в Европа. Но освен това, ние смятаме, че наложените им санкции вероятно ще допринесат за появата на повече пукнатини в кръга на Путин. Защото за първи път нашето предложение включва не само върхушката, но и средните нива – заместник министри, областни управители, хора от управлението и средния ешалон в държавните агенции. За тях къщата им в България или вилата им във Франция или хижата им в Латвия са не само начин за укриване на парите, които са откраднали, но и техния пенсионен план. Това е целият им живот. Те вероятно са откраднали няколко милиона евро и са ги вложили в някакъв недвижим имот. Реалният шанс те да не могат повече да пътуват и да се възползват от парите си за пенсия може да повлияе на преценките им, може да повлияе на подхода им," каза Волков.

По думите му вътрешният кръг на Путин се състои от най-близките му приятели, които са учили и са работили заедно с него. "Всички те са около 70-годишни, но средния ешалон в управлението на Путин са много по-млади хора. Те трябва да мислят за живота си след Путин, те заемат ключови позиции в армията, в пропагандата, в системата за масови репресии и разбира се в системата на корупцията. Тези хора вече са започнали да мислят какво ще е тяхното бъдеще след Путин. Дали те ще бъдат считани за военнопрестъпници или за хора, които нямат нищо общо с този режим," заяви Волков.

По думите му мнозина от тях ще направят всичко възможно, за да избегнат включването им в списъка със санкционираните. Те ще подадат оставки, публично ще осъдят войната, ще напуснат страната. Това ще направи руския режим по-малко ефикасен и по-слабо успешен.

Целият разговор на Милена Милотинова с Леонид Волков вижте днес от 17.30 по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase