Снимка: архив, БГНЕС

Русия обяви прекратяване на огъня в Мариупол, за да може цивилните да се евакуират. Украинските власти успяха да изведат вчера още над 340 души от града и околностите.

Русия обяви, че войските ѝ в Мариупол ще прекратяват огъня днес и през следващите два дни в интервала от 8 до 18 часа, за да дадат възможност на цивилните, които се укриват в металургичния комбинат "Азовстал", да се евакуират, предаде БНР.

Още по темата
На хората ще бъде позволено да отпътуват за Русия или за Киев според желанието им, твърдят от руското министерство на отбраната.

По данни на ООН над 344 цивилни от обсадения Мариупол и още четири града са били евакуирани в намиращия се под украински контрол град Запорожие - втора успешна операция след извеждането на над 150 души във вторник.

Украинският президент Володимир Зеленски призова генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да помогне и за евакуирането на ранените от "Азовстал".

"Говорих с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за постигнатото и какво още може да направим, за да защитим жителите на Мариупол и защитниците на града. Работя по този въпрос всеки божи ден и съм благодарен за всяка помощ," каза Зеленски.

По данни на Асошиейтед прес около 600 души са загинали при руските бомбардировки на Мариупол през март. Броят е двойно по-голям отколкото се смяташе досега.

Въпреки бавния напредък на руската армия в Източна Украйна Кремъл окачестви като "небивалици" спекулациите, че ще обяви война на Киев.

Според западни представители президентът Владимир Путин може да използва парада на 9 май, за да оповести засилване на военните действия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase