Снимка: БГНЕС

В сряда САЩ и Русия си размениха затворници на фона на най-напрегнатите си отношения от десетилетия насам заради войната в Украйна, като бившият американски морски пехотинец Тревор Рийд беше освободен в замяна на руския пилот Константин Ярошенко.

Размяната не е част от по-широки дипломатически преговори и не представлява промяна в американския подход към Украйна, заявиха американски представители. Руско-американските връзки са в най-лошото си състояние от епохата на Студената война след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари и последвалите западни санкции, наложени на Москва.

Очакваше се Рийд, от Тексас, да пристигне обратно в САЩ в сряда вечерта, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. Високопоставени американски служители заявиха, че 30-годишният мъж е в "добро настроение", предаде "Ройтерс".

"Днес приветстваме у дома Тревор Рийд и празнуваме завръщането му при семейството, на което той много липсваше", заяви президентът Джо Байдън в изявление, като отбеляза опасенията на родителите за здравето на сина им.

"Преговорите, които ни позволиха да върнем Тревор у дома, изискваха трудни решения, които не приемам лесно", добави Байдън.

Запитан по-късно в сряда как е успял да повдигне въпроса за задържането на Рийд на фона на по-широкото напрежение с Русия заради Украйна, Байдън отговори: "Аз го направих. Повдигнах го. Повдигнах го преди три месеца."

Още по темата
През 2019 г. Рийд беше осъден в Русия за това, че е застрашил живота на двама полицаи, докато е бил пиян по време на посещение в Москва. Съединените щати нарекоха процеса срещу него "театър на абсурда".

Американски официални лица заявиха, че Байдън е смекчил присъдата на Ярошенко, руски пилот, който е бил арестуван от американските специални сили в Либерия през 2010 г. и осъден за заговор за контрабанда на кокаин в САЩ. Русия беше предложила размяна на затворници за Ярошенко през юли 2019 г. в замяна на освобождаването на който и да е американец.

Размяната се осъществи в Турция, като САЩ ѝ благодари за помощта при размяната. Руските информационни агенции съобщиха, че след това Ярошенко е отлетял от Анкара за Сочи и накрая за Москва. Главният руски национален новинарски канал "Россия 1" показа видео, на което се вижда как Ярошенко е прегърнат от съпругата си и дъщеря си, която подскача от радост, на пистата на московското летище.

Байдън и държавният секретар Антъни Блинкен заявиха, че работят за освобождаването на друг американец, задържан в Русия - Пол Уилън, също бивш морски пехотинец.

Джоуи и Паула Рийд, родителите на Тревор Рийд, благодариха на Байдън и другите, като заявиха в изявление, че "действията на президента може би са спасили живота на Тревор".

По-късно баща му Джоуи заяви пред репортери, че в сряда са провели два телефонни разговора със сина си.

"Не звучеше на себе си (в първия разговор). При второто обаждане звучеше по-нормално. Сигурно е приел малко течности и храна. Разказваше вицове", казва Джоуи Рийд.

Видеозаписът на руската държавна телевизия, пуснат по CNN, показва как Рийд, който изглежда слаб и облечен в тъмно палто, е подкрепян от двете страни от мъже, облечени в камуфлажни дрехи. Руските държавни медии описват видеото като показващо Рийд на летище в Русия.

"Той изглеждаше ужасно. Като негови родители знаем, че състоянието му не е добро", каза Пола Рийд пред CNN пред дома им в Гранбъри, Тексас.

"Американският самолет спря до руския самолет и те изкараха двамата затворници, както се вижда по филмите", каза Джоуи Рийд пред CNN.

Байдън се срещна с Джоуи и Пола Рийд на 30 март. През следващата седмица родителите заявиха, че размяната на затворници изглежда единственият начин да върнат Рийд у дома и призоваха Белия дом да предприеме всички възможни стъпки.

Месеците на напрегната дипломация, които доведоха до освобождаването на Рийд, бяха съсредоточени единствено върху осигуряването на свободата му и не бяха начало на дискусии по други въпроси, заявиха висши служители от администрацията на Байдън. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че размяната е станала след дълъг процес на преговори.

На 4 април руските информационни агенции съобщиха, че Рийд е прекратил гладната си стачка и се лекува в медицинския център на затвора. От затворническата служба съобщиха, че Рийд е обявил гладна стачка на 28 март в знак на протест срещу дисциплинарни мерки срещу него.

Тогава родителите на Рийд заявиха, че през декември той е бил изложен на контакт със затворник с активна туберкулоза. Затворническата служба заяви, че Рийд многократно е правил отрицателни тестове за туберкулоза.

Семейство Рийдс заяви, че синът им ще разкаже историята си, когато е готов.

"С уважение бихме помолили за известно уединение, докато се занимаваме с безбройните здравословни проблеми, предизвикани от мизерните условия, на които е бил подложен в руския си гулаг", казаха те.

Байдън заяви, че администрацията му ще продължи да работи за освобождаването на Уилан и други лица. Уилан е задържан по обвинения в шпионаж, които той отрича и които оприличава на политическо отвличане.

Семейството на Уилан заяви, че се притеснява, че сделката, сключена с Русия по отношение на Ярошенко, намалява перспективите за освобождаването на Уилан.

"Дали неуспехът на президента Байдън да върне Пол у дома е признание, че някои случаи са твърде трудни за разрешаване?" - питат те в изявление. "Кой ще бъде спасен, е избор на президента".

Американската баскетболна звезда Бритни Грийнър, двукратна олимпийска златна медалистка, беше задържана на летището в Москва на 17 февруари, когато при претърсване на багажа ѝ се предполага, че са открити множество патрони за марихуана. Тя е заплашена от до 10 години затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase