Снимка: БГНЕС

Общ преглед

В 17.36 ч. във вторник в историческия киевски квартал Печерски внушителен бронзов паметник от съветската епоха, символизиращ приятелството между Русия и Украйна, беше "случайно" обезглавен, а след това умишлено демонтиран под аплодисментите на стотици хора.

Както обясниха местните власти, когато една страна нахлуе и бомбардира друга, убивайки нейния народ, тяхното приятелство приключва.

40-годишната статуя, изобразяваща украински и руски работници, беше свалена по нареждане на местните власти в Киев. Това е една от първите стъпки от плана за събаряне на около 60 паметника и преименуване на десетки улици, свързани със Съветския съюз, Русия и руските дейци, включително писателите Толстой, Достоевски и Пушкин, в резултат на войната между двете държави.

86-годишният Сергей Миргородский, архитект от Киев, наблюдава развълнувано как главата на руския работник случайно се откъсва от тялото му и пада на земята по време на събарянето. Той не изглежда притеснен, въпреки факта, че именно той проектира паметника, издигнат през 1982 г. като подарък от съветския режим на украинското правителство.

"Това е правилното нещо", казва той пред The Guardian. "Няма приятелство с Русия и няма да има приятелство още дълго време, докато Путин и бандата му са на този свят. След като загинат, може би след 30 години, нещо ще се промени."

"Присъствието на паметника, който представлява приятелство с Русия, е грях. Премахването му е единственото правилно решение. И бихме могли да използваме този бронз, от който е направен паметникът. Бихме могли да го претопим и да издигнем нов паметник, посветен на Украйна, който да символизира единството на всички украински земи", допълва той. "Що се отнася до емоциите ми  - хубаво е да видя, че хората се радват, че цялото това нещо е премахнато".

Когато паметникът започва да пада, тълпата скандира: "Слава на Украйна, слава на героите, слава на нацията на Украйна".

Кметът на Киев Виталий Кличко, който ръководеше демонтажа, каза, че в момента е в ход премахването на руските символи от града. "Ти не убиваш брат си. Не изнасилваш сестра си. Не унищожавате страната на приятеля си. Ето защо днес демонтирахме този паметник, създаден някога в знак на приятелство между Украйна и Русия", каза той.

И други градове в Украйна през последните дни започнаха да преименуват улици, свързани с руски фигури, или да демонтират паметници, свързани със Съветския съюз.

Град Тернопол в Западна Украйна преименува улица, посветена на съветския космонавт Юрий Гагарин, първият човек в космоса, и премахна съветски танк и самолет. Самолетът ще бъде заменен с паметник на "героите на Украйна".

Фонтанка, село близо до Одеса, реши да превърне улица, посветена на поета Владимир Маяковски, в улица Борис Джонсън, след като Обединеното кралство обеща да изпрати оръжия на стойност 100 милиона паунда на Украйна.

А кметът на Днепър Борис Филатов каза, че улиците, кръстени на руски градове, ще бъдат отново посветени на украинските градове и символи: улица Абхазия стана Ирпин, докато улицата на 30-та Иркутска дивизия сега се нарича украински войници.

Властите в Киев трябва да одобрят закон за преименуване на 60 улици, което означава, че руски писатели и украинци, които са писали на руски – или дори са приели руска самоличност, са сред онези, които може да бъдат премахнати от обществения живот в града. Метростанция на името на Толстой е в списъка.

"Войната промени всичко" написа във Facebook Алина Михайлова, един от двамата депутати от Киев, които предложиха закона. "Има разбиране, че нашето колониално наследство трябва да бъде унищожено."

Михайлова и нейната колежка Ксения Семенова агитираха за премахването на паметника на приятелството на хората, който беше демонтиран във вторник. Имаше планове за премахване на статуята съгласно законите за декомунизация на Украйна, приети през 2015 г., но по това време те са получили отпор от други членове на градския съвет на Киев, пише Михайлова.

Украинският език и украинската национална идентичност бяха потиснати от царска Русия и нейния съветски наследник. Руският се смяташе за език на високата култура и много украинци, особено селяни, които се местят в големите градове след Втората световна война, приеха руския, за да се дистанцират от селския си произход.

Може би по-противоречиво е, че списъкът за дерусификация включва писатели, родени в Украйна, като Михаил – или Михайло, на украински – Булгаков, който е роден в Украйна, пише за Киев, но има унизителни възгледи за украинския език и украинската национална идентичност. Неговата статуя се намира до бившата му къща на една от най-известните улици в Киев, която сега е музей на Булгаков и е популярна сред туристите.

"Само идиоти биха могли да направят това, защото Лев Толстой е световно известен писател, а не само руски или украински", казва Игор Серхийович, жител на Киев, в метростанция "Площад Лев Толстой". "Има много етнически руснаци, които живеят в Киев и те вероятно правят повече в момента, за да защитят Украйна, отколкото тези западни украинци, които смятат себе си за елит."

Той добавя, че има пропаст в разбирателството между онези украинци, които са живели значителен период под съветско и царско управление, и тези в Западна Украйна, които не са живели.

"Ако беше статуя на Путин, щях да разбера, но трябва да правите разлика между врагове и световноизвестна литература", казва  Серхийович.

Друг човек на гарата, Валентина Хрухорвуча, казва: "Мисля, че хората трябва да помислят малко повече за това. Не виждам как те се отнасят към това, което се случва сега. Това е част от нашата история."

"Аз съм за премахването на паметника на приятелството, защото не може да има приятелство между враговете. Но мисля, че е неприемливо, че планират да свалят паметника на Булгаков. Кой руснак или украинец би гласувал за такова нещо? Това е просто история", на мнение е Иван Андреев, който работи до музея "Булгаков"

Докато украинските власти работят усилено за разглобяването на руските паметници в страната си, Москва прави обратното в украинските територии, които е окупирала, реставрирайки статуи и символи от съветската епоха.

Преди две седмици в морския град Хеническ, в района на Херсон, който е окупиран от руските войски, позната фигура се завърна на централния площад. Статуя на болшевишкия лидер Владимир Ленин, носеща познатите му козя брада и мустаци, беше отново на пиедестала му, издигнат от руски войници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар